Ελεύθερος Χρόνος - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ελεύθερος Χρόνος

Στην εποχή των ξέφρενων ρυθμών και των βιαστικών απολαύσεων η έννοια του ελεύθερου χρόνου φαντάζει ένα άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους.
Πόσο μάλλον για τους νέους που μεγαλώνουν με ένα άγχος για το μέλλον, αναγκαζόμενοι να μην χαρούν τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Ακόμα όμως και αυτοί που βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο, τον διαχειρίζονται σωστά;
Η κοινωνία του σήμερα προωθεί κάποιες τυποποιημένες μορφές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Αυτοί οι τρόποι όπως η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η μανιώδης παρακολούθηση τηλεόρασης μπορούν να έχουν επώδυνα αποτελέσματα για το άτομο. Καθώς σιγά σιγά το άτομο με αυτά τα ενδιαφέροντα, περιθωριοποιείτε, οδηγείται στην κοινωνική απομόνωση, χάνει κάθε είδος διαπροσωπικών σχέσεων ενώ μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στην κατάθλιψη με ότι αυτό συνεπάγεται.


Βέβαια δεν είναι τυχαία η προώθηση αυτού του τρόπου ζωής μιας και τέτοιοι άνθρωποι χειραγωγούνται πολύ πιο εύκολα. Όσον αφορά την κοινωνία με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής οδηγούμαστε στην μαζοποίηση και στην κοινωνική αλλοτρίωση. Δυστυχώς αρκετοί νέοι έχουν πέσει σε αυτήν την παγίδα και έχουν προσαρμόσει την ζωή τους με βάσει το τι προτάσσει η κοινωνία.
Τα Μ.Μ.Ε παίζουν και αυτά τον ρόλο τους υπενθυμίζοντας κάθε φορά, με διαφημίσεις, στιν τηλεθεατή τι πρέπει να κάνει.Ευτυχώς δεν είναι όλα τόσο μελανά.

Γιατί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός νέων αθλείται, βάζοντας το ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση στην πρώτη γραμμή των επιλογών του.
Με την άθληση τα οφέλη που αποκομίζουμε είναι πολλά και αυτός ο τρόπος ζωής είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτό που προωθούν τα Μ.Μ.Ε. Από την μια αθλούμενοι γυμνάζουμε το σώμα μας και το θωρακίζουμε απέναντι σε μελλοντικές ασθένειες. Από την άλλη κοινωνικοποιούμαστε ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα, όπου αποκτάμε το αίσθημα του «εμείς», κάνουμε φίλους, αποκτούμε εμπειρίες και ξεχνάμε έστω και για λίγο τα προβλήματα μας.Εν τούτοις η άθληση δεν είναι μόνο σωματική αλλά και πνευματική.

Σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Αφού μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία νέων διαβάζει βιβλία κατά τον ελεύθερό της χρόνο.

Εδώ τα αίτια πρέπει σε πρώτο βαθμό να τα εντοπίσουμε στην απαξίωση των βιβλίων κατά την νεανική ηλικία κάτι αρκετά φυσιολογικό καθώς και ο νέος θέλει να είναι ενεργός και όχι ένας παθητικός αναγνώστης ενός βιβλίου.
Αλλά σε δεύτερο βαθμό και η οικογένεια παίζει τον ρόλο της.

Πιο συγκεκριμένα το μορφωτικό επίπεδο της αλλά και η σχέση της με τα βιβλία.
Γιατί αν το παιδί από μικρή ηλικία αγαπήσει τα βιβλία θα συνεχίσει να τα αγαπά για πάντα.

Βέβαια αν η οικογένεια δεν του δώσει το ερέθισμα και δεν του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει τα βιβλία δεν μπορεί να έχει την απαίτηση από τον νέο να ασχολείται με αυτά.Ένας άλλος μη προβεβλημένος τρόπος για να αξιοποιήσει κάποιος τον ελεύθερο του χρόνο είναι οι τέχνες. Η μουσική που είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των νέων αλλά και η ζωγραφική, η αγγειοπλαστική και η υαλουργία που εκτός από ενδιαφέρουσες είναι και επιμορφωτικές. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος ευθύνεται για την μην άνθησή τους.

Από την στιγμή που δεν δημιουργεί εργαστήρια και δεν διοργανώνει σεμινάρια με εξειδικευμένους επιμορφωτές, ώστε να προωθηθούν οι τέχνες και να έχουν ένα ακόμη λόγο οι νέοι να τις αγαπήσουν και «να βγουν από το σπίτι».Καταλήγοντας πιστεύω πως οι νέοι έχουν λόγους να γίνουν ενεργοί και να αξιοποιήσουν ενεργά τον ελεύθερο τους χρόνο ασχέτως που δεν το κάνουν πάντα.

Σε αυτή τους την προσπάθεια πρέπει όμως να έχουν την αρωγή της πολιτείας και της κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους οι νέοι να ξεκολλήσουν από τους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και την εικονική πραγματικότητα και να ζήσουν τις χαρές της πραγματικής ζωής.
Αναρτήθηκε από ΤΥΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ