ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Με τα παιδιά της πιάτσας»

Ένα Θεατρικό Κείμενο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
βασισμένο στο έργο του Νίκου Τσιφόρου
Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» – Μονή Λαζαριστών
Πρεμιέρα - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 9.00μμ.
Οι ήρωες του Νίκου Τσιφόρου ζωντανεύουν στη Λαϊκή Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κι έρχονται πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα απ’ την συνάντηση της καυστικής και απολαυστικής πένας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το θρυλικό κείμενο του Νίκου Τσιφόρου, στην παράσταση «Με τα παιδιά της Πιάτσας» που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Το έργο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Σημείωμα του Συγγραφέα
Η διαχρονική αξία και μοναδικότητα του Νίκου Τσιφόρου στα Παιδιά της πιάτσας και όχι μόνον, βρίσκεται στο ότι δημιούργησε ένα δικό του λογοτεχνικό σύμπαν, με ξεχωριστό, απολαυστικό, δικό του γλωσσικό ιδίωμα, και ήρωες τους καταφρονεμένους του υποκόσμου, τους οποίους δεν αντιμετωπίζει κριτικά ή ηθικολογικά, αλλά με συγκατάβαση και τρυφερότητα, υπολογίζοντας, βέβαια, την προσωπική ευθύνη, αλλά κυρίως τις Συμπληγάδες της συγκυρίας και της εποχής που τους έριξαν εκεί, σχεδόν αναπόφευκτα.
Δεν είχα την αλαζονεία να αναμετρηθώ με τούτο το σύμπαν, παρά θέλησα, κυρίως, να εμπνευστώ από αυτό, δημιουργώντας μερικούς σύγχρονους ήρωες, που τους εμπλέκω με εκείνους του Τσιφόρου μέσα στον ίδιο χώρο, μια φυλακή. Οι νέοι με τις παλιές καραβάνες κι ο καθείς με τη δική του γλώσσα και ιστορία, αλλά πάντα μέσα στο ίδιο κράτος και σε συγγενείς συγκυρίες, όπου λάμπει μεγαλοπρεπώς η διαφθορά, η λωποδυσία, το πάθος για κατορθώματα και λίγη δόξα, αρχηγία κι επιρροή – οι μεν με τους κώδικες του υποκόσμου, οι δε με την παρασημαντική της έξω λαμογιάς.
Μια αυθαίρετη, βέβαια, θεατρική συνομιλία με το συγκεκριμένο έργο του Τσιφόρου, μέσα από την οποία και τη διαπλοκή των εποχών και των ηρώων, τα διαφορετικά ιδιώματα αλλά την ίδια ουσία, φωτίζεται λοξά η γενικευμένη διαφθορά του συστήματος, ο κυνισμός, η ιδιοτέλεια, η διαχρονικότητα της αμφίπλευρης απάτης. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η συντροφικότητα των φυλακισμένων, η αλληλεγγύη μεταξύ τους, με συγκατάβαση προς αυτούς τους φτωχοδιάβολους (όπως θα τό ’θελε κι ο Τσιφόρος), αλλά και τους βαρυποινίτες, που ζούνε το αβάσταχτο του εγκλεισμού, αλλά και το ανυπόφορο ενδεχόμενο μιας δύσκολης ελευθερίας, εντός ή εκτός της φυλακής, εντός ή εκτός της Τέχνης.
Παραστάσεις
Τετάρτη 7 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 μμ. & 9μμ., Κυριακή 7 μ.μ.
Τιμές Εισιτήριων
Πλατεία: κανονικό 15€, εκπτωτικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€
Εξώστης: κανονικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€
Χώρος: Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Μονής Λαζαριστών

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Μονής Λαζαριστών: 9:30π.μ. -1:00μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 9.30μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ