ΑΦΕΝΤΙΚΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΑΦΕΝΤΙΚΟ


Δεν θα περιμένω για το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του ΑΡΗ στον τελικό της 24ης Μαΐου αν και φαβορί είναι ο ΠΑΟ και θα έλεγα μακάρι για να έχουμε ένα καλό παιγνίδι .
Δεν θα περιμένω γιατί σε αυτόν τον τελικό για τον ΑΡΗ δεν έχει σχέση ο αντίπαλος μιας και για πρώτη φορά στην τετράδα αυτών των τελικών του 21ου αιώνα που έχει παίξει ο ΑΡΗΣ αντιλαμβάνομαι ότι εδώ ο ''αντίπαλος'' είναι άλλος...
Είτε είναι ο Παναθηναϊκός είτε ο ΠΑΣ, είτε ήταν ο Ολυμπιακός ,είτε η Λιντς ή Ρεαλ Μαδρίτης ο ΑΡΗΣ αντιμετωπίζει λοιπόν σ΄ αυτόν τον τελικό τον εαυτό του!
.
Γαλουχημένος ανεξήγητα σαν ομάδα σε ρόλο μη πρωταγωνιστικό και μη τιτλούχο αρκετά χρόνια-από το 1949 και μετά έχει μία κατάκτηση κυπέλλου μόνο το 1970-ο αυτοκαταστροφικός στόχος και η οροφή του ΑΡΗ σε πρωτάθλημα και κύπελλο ήταν οι λεγόμενες ''καλές παρουσίες'' που συνοδευόταν και με τυχόν επικές αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ για το ποιος είναι το ''αφεντικό'' της πόλης.
Το ''αφεντικό΄΄ ήταν η άμυνα του αρειανού όλα αυτά τα χρόνια μιας και υπέφερε, αφού αυτός πήγαινε πίσω και οι ''άλλοι'' προχωρούσαν.
Όλο αυτό όμως οδηγούσε σε μία καταστροφικότητα που πέρα από τις μη διακρίσεις(κανένας τίτλος),έφερε το ξέφτισμα μίας ιδέας που ενώ οι ιδρυτές της ομάδας την είχαν για πρωταγωνιστικό ρόλο οι σύγχρονοι τους την κακοποίησαν βάναυσα.
.
Είναι καλό για τον αναγνώστη του άρθρου που περιμένει έριδες-μίση-δολιοπλοκές και σενάριο σαπουνόπερας σε αυτό το σημείο να του αναφέρω για να μην κουραστεί στη συνέχεια ότι σε όλο μου το άρθρο δεν θα αναφερθώ και δεν θα αποδώσω πουθενά ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες αλλά θα σταθώ περιχαρακωμένος στην κιτρινόμαυρη οικογένεια.
.
Ο ΑΡΗΣ λοιπόν δεν ξεκίνησε σαν η αμελητέα ποσότητα που δυστυχώς βρέθηκε κατα διαστήμματα και ιδίως τις εποχές 1985-1998(με εξαιρέση το 1994) αλλά και 2003-2006.
Ο ΑΡΗΣ ήταν πάντα πρωτοπόρος.
Οι Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος τον ''γέννησαν'' πρωταγωνιστή!
.
Το τμήμα του ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο του συλλόγου για τον ΑΡΗ και ιδρύθηκε το 1914.
Υπήρξε το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (1912) και μάλιστα για να τονισθεί ιδιαιτέρως ο ελληνικός χαρακτήρας του νεοσύστατου σωματείου, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως ημέρα επίσημης ίδρυσής του την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Κατέκτησε το 1ο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης του 1923 όπως και το δεύτερο το 1924.
Ο ΆΡΗΣ ακόμα υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που προσκάλεσε ξένη ποδοσφαρική ομάδα για φιλικό αγώνα στην Ελλάδα. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924 διεξήχθη στο παλαιό γήπεδο του Ηρακλή, ο αγώνας μεταξύ Άρη και Περιστέρ Μοναστηρίου (τότε πρωταθλήτρια Νότιας Σερβίας) με τελικό νικητή τον ΑΡΗ με 5-0. (3 γκολ ο Μ. Βεντουρέλης και από 1 οι Κ.Πάγκαλος και Αρ.Αρμάς).
Στην άτυπη ρεβάνς του αγώνα αυτού, στις 5 Απριλίου 1925,στο Μοναστήρι (Μπίτολα) ο ΑΡΗΣ (κατέστη η πρώτη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που έδωσε αγώνα στο εξωτερικό) έχασε με 2-1.
.
Το 1926, ο ΆΡΗΣ κατακτά πρώτος αήττητος το 3ο του πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ενώ η μεγάλη επιτυχία για τον ΆΡΗ έρχεται τη σεζόν 1927/28 όταν και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδος.
Το 1932 η ομάδα κατακτά τον δεύτερο πανελλήνιο τίτλο της μετά από 14 αγώνες με αντιπάλους τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Α.Ε.Κ., Απόλλων Αθηνών, Εθνικό Πειραιώς, Π.Α.Ο.Κ. και Ηρακλή. Πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκαν οι Κίτσος και Αγγελάκης του Άρη με 15 και 14 γκολ αντίστοιχα ενώ χάνει το νταμπλ από την ΑΕΚ σε αγώνα πάντα στην Αθήνα.
.Η εξαετία 1927-1933 κατά την οποία ο Άρης υπήρξε η πρώτη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου μαζί με τον Ολυμπιακό.
.
Το 1946 ο Άρης κατακτά το τρίτο του πανελλήνιο πρωτάθλημα με πρωταγωνιστή τον θρυλικό επιθετικό Κλεάνθη Βικελίδη που έδωσε την ονομασία του στο γήπεδο Χαριλάου, νικώντας στον τελευταίο αγώνα την Α.Ε.Κ. Στο ίδιο διάστημα είχε και 4 παρουσίες σε τελικούς Ελλάδος χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο.
Το 1964 καταφέρνει για πρώτη φορά ομάδα της Θεσσαλονίκης,ο ΑΡΗΣ, να καταλάβει θέση η οποία οδηγεί στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων(σε ευρωπαικούς αγώνες δηλαδή της επόμενης χρονιάς.
Το 1969 κατακτά την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και γίνεται η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που μπαίνει στην πρώτη τριάδα, ενώ το 1970 καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με την εξαιρετική αμυντική επίδοση των 15 τερμάτων.
.
Η μεγάλη όμως επιτυχία ήρθε μέσω του κυπέλλου, όπου αφού απέκλεισε Παναθηναϊκό, Καλλιθέα και Ολυμπιακό νίκησε στον τελικό την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. με 1-0.
Σκόρερ του μοναδικού τέρματος ο Κεραμιδάς .Ο Αλεξιάδης ,ο Κεραμιδάς ,ο Σπυρίδων μένουν στην αιωνιότητα και κουρασμένοι ακόμα και σήμερα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των ραδιοφωνικών-τηλεοπτιικών εκπομπών της πόλης σαν οι τελευταίοι θριαμβευτές
Το 1979 ο Άρης θα πραγματοποιήσει το εξωπραγματικό ρεκόρ των 17 νικών σε 17 αγώνες στο γήπεδο Χαριλάου .
Το 1980 θα χάσει το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο Εθνικό στάδιο Βόλου, από τον Ολυμπιακό όπου και ηττήθηκε με 2-0 με ένα ανεξήγητο κακό δεύτερο ημίχρονο.. ο Κούης, Βένος, Φοιρός, Ανανιάδης, Ζήνδρος, Μπαλλής και τα άλλα παιδιά χάνουν την αιωνιότητα.
Την ίδια χρονιά απέκλεισε την Μπενφίκα και την, αήττητη για 38 ματς, ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΉΤΡΙΑ Ιταλίας Περούτζια στο κύπελλο UEFA για να αποκλειστεί από την Σαιντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί.
Την επόμενη σεζόν θα κατακτήσει και πάλι την τρίτη θέση στην Ελλάδα, ενώ παραλίγο να πραγματοποιήσει την επικότερη ανατροπή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, όταν μετά την ήττα του στην Αγγλία με 5-1 από την Ίπσουιτς, προηγούνταν στο Καυτατζόγλειο με 3-0 στο 70ο λεπτό του αγώνα. Η τελική έκβαση (3-1) στενοχώρησε, αλλά γέμισε με περηφάνεια τους 30.000 οπαδούς της ομάδας.
.
Βέβαια ήρθε και το 1997 που χαρακτηρίζεται ως μαύρη χρονιά αφού η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά για να επανέλθει την επόμενη σεζόν και να βγει κατευθείαν στην Ευρώπη.Το 1997 απέκτησε αδελφακι το 2006.
.
Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στον τελικό του κυπέλλου 4 φορές (2003, 2005, 2008 και φέτος) ενώ έπαιξε στο κύπελλο UEFA το 2000, το 2004, το 2006, το 2008,το 2009 και το 2010.
Όλοι είδαμε τους παίκτες του ΑΡΗ γυμνούς απο την μέση και πάνω να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά στην οροφή του πούλμαν, να τραγουδάνε το " Θεε μου για σένα τον τρελογιατρό", "Κύπελλο, κύπελλο ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ φέρε μας το κύπελλο στον Πύργο το Λευκό".....
Το θέλουν όσο και οι οπαδοί τους....
Το κύπελλο ξεκίνησε απο τον Ασπρόπυργο και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο!!!λένε στην κιτρινόμαυρη οικογένεια!
.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσέξουν από τα λάθη των προηγούμενων 3 χαμένων τελικών ,να σβήσουν το φόβο του 2003, την παράδοση του 2006 και την αλαζονεία του 2008
και με οδηγό τον Εκτορ Ραούλ Κούπερ και την ιστορία τους να πάνε να πολεμήσουν για το κύπελλο και με ενδεχόμενη κατάκτισή του να πολεμήσουν και τον ίδιο τον κακό τους εαυτό .
ΑΡΗΣ είσαι ,θεότητα που πολεμάει,μπορείς.......
πηγές .

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ