ΣΚΑΡΤΑΔΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΚΑΡΤΑΔΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ήρθε στον ΠΑΟΚ το 1982. Έπαιζε στην Ρόδο, η οποία είχε παίξει Α΄ Εθνική και ήταν τότε περίπου 21 χρονών
Ένας απίστευτος χαρακτήρας, ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γεννημένος ποδοσφαιριστής. Εντυπωσιακά ήρεμος ποδοσφαιριστής, με ΑΣΙΓΑΣΤΟ όμως πάθος.
Ξεκίνησε να παίζει στον ΠΑΟΚ δεξί μπακ, θέση που έπαιζε και στη Ρόδο.
Όμως, (και χωρίς υπερβολή), έπαιξε 7-8 θέσεις στην ενδεκάδα. Φορούσε το νούμερο «8» και ήταν, ο αγαπημένος αρχηγός των φιλάθλων του ΠΑΟΚ.
Ο Γιώργος Σκαρτάδος ήρθε παιδί σχεδόν στη Σαλονίκη (ως καλό ταλέντο) και εξελίχθηκε στους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τεράστια η αδικία που έγινε στη καριέρα του με τις ελάχιστες (για την αξία του) συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος. 25 συμμετοχές με την εθνική, 3 γκολ.
Πώς να περιγράψεις το Γιώργο και την ποδοσφαιρική του ευφυΐα με λόγια… Θα προσπαθήσουμε όμως.
Ξεκίνησε λοιπόν, παίζοντας στην άμυνα. Σαν δεξί μπακ.
Στη 2η ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, συνεχεια της 1ης, που δημιουργήθηκε με ένα τρόπο μοναδικό και σπάνιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο…


Ευτύχησε 3 χρόνια μετά να πάρει το πρωτάθλημα, έχοντας ήδη παίξει στον τελικό του 1983, με ΑΕΚ στη Καλογρέζα 0-2..
(ο ΠΑΟΚ είχε κάνει 2 νίκες επί ΑΕΚ στη σεζόν, και 2 χρόνια πριν είχε φέρει 6-1 και 5-0 στη τούμπα).
Χαρακτηριστικό το γκολ που έβαλε τελευταία αγωνιστική, με ΠΑΟ στη τούμπα, στο 1-1, ισοφαριζοντας το γκολ του Σαραβάκου (78’ λεπτό), 3 λεπτά μετά, μην επιτρέποντας να σπάσει το αήττητο της έδρας του ΠΑΟΚ στη χρονιά που βγήκε πρωταθλητής..
Φυσικά σπουδαιότατο και το γκολ που σημείωσε επί του Ηρακλή, στο ουδέτερο των Τρικάλων, μόλις στο 1ο λεπτό, μερικές αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, όπου φάνηκε ότι τίποτα δεν έκοβε το δρόμο του ΠΑΟΚ προς το πρωτάθλημα.
Το 1985, δεν κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ, με ΑΕΛ (πάλι 2 νίκες ΤΟΥ ΠΑΟΚ στη σεζόν, 4-1 και 1-2), χάνοντας Ο ΠΑΟΚ στον τελικό του ΟΑΚΚΑ, σαφώς επηρεασμένοι από την ''ΑΠΌΔΡΑΣΗ'' του σκόρερ Χρ. Δημόπουλου, μόλις 1 νύχτα πριν τον τελικό, αλλά και την απευθείας κόκκινη του Βασιλάκου στο εικοστό λεπτό.
Σημείωσε το γκολ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, μειώνοντας σε 2-1 στις αρχές του β΄ ημιχρόνου.
Στο κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης,Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την ιταλική Ελλάς Βερόνα όπου έπαιζε ο Ελκιερ, ο Δανός, ίσως ο καλύτερος επιθετικός στην Ευρώπη τότε.
το σκορ είναι 1-0 στην Ιταλία , κερδίζει Ο ΠΑΟΚ ένα φάουλ (κόρνερ σχεδόν), 1-1 ο Γιώργος Σκαρτάδος με κεφαλιά. Πολλές ελπίδες, ήθελε 15-20 λεπτά να λήξει.
Δεν άντεξε όμως ο ΠΑΟΚ κια έδωσε την ευκαιρία στους ιταλούς να κάνουν το 2-1 και μετά το 3-1, στα τελευταία 10 λεπτά.
Χωρίς να πτοηθΕΊ Ο ΠΑΟΚ, στη ρεβάνς άνοιξε γρήγορα το σκορ, 1-0 στο 4’ λεπτό με φανταστικό σουτ του Βασιλάκου, αλλά μετά υπόκυψε στην (αναμφισβήτητη) υπεροχή των ιταλών (και του έλκιερ) χάνοντας 1-2…
Ηταν παρών και στο εκπληκτικό 2-0 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο κύπελλο κυπελλούχων, όταν και έχασε την πρόκριση ο ΠΑΟΚ στα πέναλτυ.
Στην κατάρα των πέναλτυ..
Μπάγερν, Αίντραχτ, Σεβίλλη, Μπενφίκα.
4 προκρίσεις που χάθηκαν στα πέναλτυ…
Παρών βέβαια και στο Μόναχο, στην άμυνα.
Στο 0-0 με Σεβίλλη (1990 ) είχε δοκάρι στην παράταση. Σε ένα ματς , ποδοσφαιρική αδικία, με πολλές χαμένες ευκαιρίες.
Μετά την παλικαρίσια ισοπαλία στην Ισπανία, δεν ήθελε η τύχη να προκριΘεί ο ΠΑΟΚ…
ΈΧΑΣΕ ευκαιρίες, είχε αι το δοκάρι στο 115 με το Γιώργο Σκαρτάδο.
Ο οποίος, είχε χάσει το πέναλτυ, αυτός και ο Μαγκντί.
Ήταν ο 2ος αποκλεισμός από τη Σεβίλλη.
Σιγά – σιγά, εξελίχθηκε σε μεγάλο ηγέτη του ΠΑΟΚ. Έχοντας «ψηθεί» , άρχιζε να μεγαλουργεί στα χαφ. Αρχικώς ως αμυντικό χαφ ή και πλάγιο χαφ.
Το 1987, σε ένα πρωτάθλημα που μπορούσε να πάρει ο ΠΑΟΚ με ΑΕΚ ήταν πια ο ηγέτης του ΠΑΟΚ. Άλλος ΠΑΟΚ με τον Γιώργο μέσα, άλλος ΠΑΟΚ χωρίς αυτόν.
Στο ματς με τη Νάπολι στο Σάο Πάολο (1988) έπαιξε στόπερ μαρκάροντας το Μαραντόνα μαν-του-μαν και πραγματικά τον εκμηδένισε.
Στη ρεβάνς ήταν μεγάλο το δίλλημα αν έπρεπε να ξαναμαρκάρει το Μαραντόνα, όμως τελικά αποφασίστηκε (μάλλον σωστά) να παίξει στη «φυσική» του θέση, πιο ελεύθερος στα χαφ, έτσι ώστε να μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι πιο επιθετικός εκείνη τη μέρα.
Έβαλε το γκολ της ισοφάρισης, στο β’ ημίχρονο, με κεφαλιά, χαρίζοντας την («θετική») ισοπαλία από την μετέπειτα κυπελλούχο ΟΥΕΦΑ ομάδα του Μαραντονα, Καρέκα, Αλεμάο , Ντι Νάπολι, και 3-4 ακόμα διεθνών Ιταλών.
Εκείνη τη μέρα ήταν ίσως η καλύτερη κερκίδα όλων των εποχών…
Είχε ήδη αρχίσει να είναι ο μεγάλος χαφ. Εκπληκτική ηρεμία, ολόσωστες πάσες, κράτημα της μπάλλας, εκπληκτική εκτελεστική δεινότητα.
Σπεσιαλίστας στα πέναλτυ, σπανιότατα αστοχούσε, χτυπώντας τα σχεδόν πάντα δίπλα από το δοκάρι, στο μέσο του ύψους τους
.Η «καλύτερη» θέση για τον Γιώργο ήταν αμυντικό χαφ. Όμως ήταν μπροστά από την εποχή του, καθώς έκανε όλο το παιχνίδι του ΠΑΟΚ (κατι που σήμερα ζητούν οι προπονητές από τα αμυντικά χαφ).
Μπορούσε άνετα να παίξει και 10αρι, αλλά η χρησιμότητά του ήταν μεγαλύτερη πιο πίσω. Επιπρόσθετα, ΥΠΉΡΧΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ και ο ΜΑΓΝΤΊ.
Η έλευση του συγχωρεμένου Μητσιμπόνα, τον απελευθέρωσε και άλλο, μιας και είχε ένα ογκόλιθο πίσω του. Όχι βέβαια ότι ο Αλέξης Αλεξίου ήταν μικρό μέγεθος, αλλά ο συγχωρεμένος Μητσιμπόνας ήταν πολύ ικανός να προωθεί καλά την μπάλλα, κυρίως βέβαια με τις μακρυνές μπαλλιές του, ενώ ήταν από τα μεγαλύτερα λίμπερο που είδαμε ποτέ
Έτσι, τον είδαμε μέχρι και σέντερ-φορ !! όπως ΣΕ ένα ματς στη Δράμα, όπου έπαιξε σέντερ-φορ (!!) και φυσικά διέπρεψε, ενώ σκόραρε κιόλας.

Όποια τρύπα υπήρχε στον ΠΑΟΚ, ο Σκαρτάδος μπορούσε να την κλείσει.
Ο Λίμπρεχτς τον είχε ονομάσει «Ράικαρντ» και είχε πει ότι θα κάνει μια ΔΕΥΤΕΡΗ μεγάλη καρριέρα ως λίμπερο, όταν μεγαλώσει (και μειωθεί η φυσική του κατάσταση), πράγμα που κανείς δεν πίστευε τότε , ειδικά διότι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα χαραμίζονταν στην άμυνα ένας τέτοιος παίκτης.
Πίστευε στην ΑΠΕΡΑΝΤΗ ποδοσφαιρική ευφυία του..
Όμως μετά την αδικαιολόγητη, φυγή του από τον ΠΑΟΚ (1992), έπαιξε 3 χρόνια στον ηρακλή (ως λίμπερο) και στα 35 χρόνια του ΠΗΡΕ μεταγραφή στον Ολυμπιακό αποδεικνύοντας ότι ο Λίμπρεχτς είχε πολύ δίκιο…
Δεν μπορούμε να θυμηθούμε ποιο ήταν το καλύτερό του ματς.
Ίσως επειδή ΠΑΝΤΑ ήταν άριστος, ΠΟΤΕ δεν κρύβοταν, ποτέ δεν ανήκε στους μη διακριθέντες.
Ένα μεγάλο γνώρισμα του Σκαρτάδου ήταν το πάθος του.
Έκανε 10 τάκλιν στο ματς, ήταν όμως τόσο καθαρός, έντιμος και υπέροχος που δεν έτρωγε πάνω από 3-4 κίτρινες τη σεζόν !!
Ήταν ένας ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ποδοσφαιριστής , που ΠΑΝΤΑ ήξερε τι να κάνει. Εκπληκτική αντίληψη του παιχνιδιού, εκπληκτική στρατηγική.
Έδινε το ρυθμό, έκοβε τις επιθέσεις. Έκανε τάκλιν, εργαζόταν για την ομάδα.
Ποτέ δεν το έπαιξε ντίβα, μέσα και έξω από τη γήπεδο, φαινόταν ο ταπεινότερος εργάτης της ομάδας, και ας ήταν ο ΑΡΧΗΓΟΣ.
Έβαζε γκολ με όλους τους τρόπους. Κεφαλιά εκπληκτική. Δεν σούταρε συχνά, προτιμούσε πάντα τα πλασέ.
Τα τάκλιν του ήταν πιο επιτυχημένο και από τον καλύτερο αμυντικό. Δεν θυμάμαι ποτέ να υπέπεσε σε πέναλτυ. Κίτρινη δεν έτρωγε ποτέ. Ο ορισμός του πολυσύνθετου παίκτη.
Στον ΠΑΟΚ έχει παίξει : δεξί μπακ, στόπερ, λίμπερο, αμυντικό χαφ, επιτελικό χαφ, δεξί χαφ, αριστερό χαφ και σέντερ-φορ !!!
Πολλοί θα θυμούνται ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ αδικία εις βάρος του , με τις 15 αγωνιστικές τιμωρία, με τον Μπαρμπαλιά, αναπληρωματικό τερματοφύλακα του Πνιώνιου, να έχει πρωτοστατήσει σε επεισόδια σε Ν. Σμύρνη.
Τελευταίες αγωνιστικές, η τιμωρία μέτρησε την επόμενη σεζόν. Ως αρχηγός του ΠΑΟΚ, διπλασιάστηκε η ποινή.
Στο τετ-α-τετ άριστος. Δεν το έχανε ποτέ.
σε ένα ματς ΠΑΟΚ-ΠΑΟ4-1,Είχε πλασσάρει 2 φορές τον Μήνου, κάνοντας το 2-1, 4-1.
ένα άλλο ματς, με Ολυμπιακό το 3-2.
Ο Γιώργος Σκαρτάδος έπαιξε μόνο 10 χρόνια στον ΠΑΟΚ.
Από το 1982-1992. Πρόλαβε να γίνει ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία μας.
Παίζοντας…χαφ και άμυνα στην αρχή.
6 χρονιές πρώτος σκόρερ της ομάδας.
Τις περισσότερες από ΚΑΘΕ άλλο ποδοσφαιριστή .
1986 11 γκολ, 1987 8 γκολ, 1989 6 γκολ (οσα και ο Σμολ), 1990 15 γκολ, 1991 12 γκολ, 1992 9 γκολ.
Εκανε 341 εμφανίσεις και πέτυχε 112 γκολ. Δηλαδή 1 γκολ κάθε 3,04 εμφανίσεις.
Τέτοια ευχέρεια στο σκοράρισμα, μόνο ο Κωστίκος είχε…264 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (7ος), 84 γκολ (3ος) Πρωταθλητής Ελλάδος το 1985.59 αγώνες κυπέλλου – 24 γκολ.
Τρεις φορές στον τελικό 1983,1985,1992(διπλός). Σκόραρε στους δυο…18 αγώνες στην Ευρώπη, 4 γκολ.
είναι τρομερά δύσκολο να περιγράψεις το Γιώργο Σκαρτάδο με λόγια…
Δεν νομίζω να υπάρχει, να υπήρχε και να υπάρξει άλλος παίκτης, που να μπορεί να είναι από στοπερ σε ένα ματς (μαραντονα), μέχρι επιτελικό χαφ σε άλλο, και να είναι ΑΡΙΣΤΟΣ και διακριθείς σε κάθε θέση.
Ο Σκαρτάδος πραγματικά ξεδίπλωσε το ταλέντο του.
Ευτύχησε να έχει μεγάλους συμπαίκτες στην αρχή. Δαμανάκης, Κωστίκος, Κούδας, Ιωσηφίδης, Βασιλάκος , Φορτούλα, Μπανιώτης(με το ΔΙΚΕΦΑΛΟ στο στήθος ήταν γίγαντας), Αλεξαντρίδης, Αλαβάντας.(για Χρ. Δημόπουλο δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω)Αλλά και μετέπειτα, πάλι στάθηκε τυχερός. Μαγκντί, Μητσιμπόνας, Μπορμπόκης , Λαγωνίδης, Λεοντιάδης, Αλεξίου, Καραγεωργίου, Παπαιωάννου.
10 υπέροχα (αλλά και λίγα) χρόνια, το παιδί έγινε άντρας, έγινε ΑΡΧΗΓΟΣ στον ΠΑΟΚ και έγινε ο δεύτερος ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ποδοσφαιριστής που φόρεσε το ΔΙΚΕΦΑΛΟ στο στήθος.
Σήκωσε το πρωτάθλημα Ελλάδος, δικαιώνοντας τον εαυτό του και ένα ολόκληρο ΛΑΟ.
Μας χάρισε στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας, με την τεχνική του, το πάθος του, το καθαρό και τίμιο παιχνίδι, τη στρατηγική του, τη σεμνότητά του, την θυσία για την ομάδα, τα γκολ του…
Ο Ολλανδός τεχνικός, Τάις Λίμπρεχτς, με τη σημαντική καριέρα στην Ελλάδα, είχε χαρακτηρίσει τον Ροδίτη κεντρικό ως "Ράικαρντ της Ελλάδας", εκφράζοντας έτσι τον θαυμασμό του για τον τρόπο που αυτός αγωνιζόταν ως αμυντικός μέσος και -αργότερα, προς το τέλος της καριέρας του- ως λίμπερο.
Ο οπαδός του Ολυμπιακού, πάντως, θα θυμάται περισσότερο τον Γιώργο Σκαρτάδο ως «δράκο της Τούμπας», καθώς, όπως αναφέραμε, είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ εναντίον του.
Έξι στον αριθμό…
Ο Σκαρτάδος είναι ίσως το σπουδαιότερο «8άρι» στην ιστορία του ΠΑΟΚ, προσφέροντας τα πάντα στα δέκα χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα.
Είχε, όμως, μια ξεχωριστή αδυναμία.
Απέναντι στους "ερυθρόλευκους"… σεληνιαζόταν και έκανε τα καλύτερά του παιχνίδια.Στους ερυθρόλευκους στους οποιους έπαιξε 2 χρόνια 1995-1997και πήρε και πρωτάθλημα!
ενδιάμεσα έπαιξε 3 χρόνια στον Ηρακλη ώπου έκανε κορυφαίες εμφανίσεις!

σαν προπονητής έχει εργαστεί
σe τρίκαλα,Ατρόμητο Χιλιομοδίου, ΠΑΣ Κόρινθο, Τερψιθέα, Απόλλωνα Καλυθιών, Τρίκαλα , Ολυμπιακό Λουτρακίου, Ελλάς Σύρου,κρανίδι αργολίδας,καλυμνιακό, κα

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ