Υποπτοι 20 πρόεδροι - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Υποπτοι 20 πρόεδροι

Υποπτοι 20 πρόεδροι

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί είκοσι προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων που ελέγχονται ως ύποπτοι στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων


Οι λογαριασμοί έχουν ήδη ανοίξει από το ΣΔΟΕ και η αναλυτική κίνησή τους θα ελεγχθεί από εισαγγελείς Πρωτοδικών, του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, που έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν το ομιχλώδες τοπίο των έκνομων δραστηριοτήτων στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Οι εισαγγελείς αναζητούν τους δράστες για σειρά σοβαρών κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, όπως είναι απάτη ακόμα και σε βάρος του Δημοσίου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, δωροδοκία - δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και παράνομο στοιχηματισμό.
Στο «στόχαστρό» τους είναι πρόσωπα που φέρονται να έχουν στοιχηματίσει σε στημένους αγώνες μεγάλα χρηματικά ποσά παίζοντας είτε σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ είτε μέσω Ιντερνετ.
Το παζλ
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες εκτιμήσεις των στοιχείων, το παζλ της μεγάλης δικογραφίας αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται παράλληλα σε τουλάχιστον δύο από τα υπό ποινική διερεύνηση σκέλη της δικογραφίας.
Συγκεκριμένα:
**Ενα μέρος της δικογραφίας έχει σχηματιστεί με βάση κατάλογο της UEFA για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στο πλαίσιο διερεύνησης αυτού του σκέλους ελέγχονται πρόεδροι, προπονητές αλλά και ποδοσφαιριστές ομάδων καθώς και οι διαιτητές των συγκεκριμένων αγώνων. Η έρευνα γι' αυτό το κομμάτι έχει ήδη προχωρήσει και φαίνεται πως έχει βγάλει στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για σειρά εγκληματικών πράξεων.
**Το δεύτερο κομμάτι της υπόθεσης σχετίζεται με τα πρόσωπα, στον εντοπισμό των οποίων κατατείνει η έρευνα, που είχαν τον ρόλο του «μεσάζοντα». Πρόκειται για τα άτομα που διοχέτευαν τις πληροφορίες για τα αποτελέσματα των αγώνων και αναζητούνται ανάμεσα σε μάνατζερ ομάδων και υπεύθυνους συνδέσμων φιλάθλων.
Αναζητούνται ακόμη:
**Πρόσωπα που έπαιζαν μεγάλα ποσά στο στοίχημα σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ελέγχονται κατά απόλυτη προτεραιότητα τα δελτία στα οποία οι παίκτες φέρονται να έχουν ποντάρει μεγάλα χρηματικά ποσά αυξάνοντας μέσα σε μία μέρα κατακόρυφα τις καταθέσεις τους, στοιχηματίζοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε ήττα της ομάδας τους.
**Αλλοι, που στοιχημάτισαν σε στημένα παιχνίδια, μέσω Ιντερνετ: Ελέγχονται ύποπτα δελτία για παράνομο στοιχηματισμό. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έχει συνταχθεί έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος που εμφανίζει 968 πρόσωπα να έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά ποντάροντας, μέσω Διαδικτύου, ακόμη και από την Κίνα, σε στημένους αγώνες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία μόνο περίπτωση εμφανίζεται παίκτης να έχει ποντάρει μέσω Ιντερνετ ένα εκατομμύριο ευρώ σε συγκεκριμένο αγώνα και να έχει κερδίσει με τη λήξη του δέκα εκατομμύρια ευρώ!
Αλλος παίκτης φέρεται να έχει παίξει 60.000 ευρώ σε έναν αγώνα, πολλαπλασιάζοντας τα χρήματά του, ενώ εντοπίστηκε και περίπτωση όπου ο παίκτης ποντάρει επτά φορές, με έξι χιλιάδες ευρώ τη φορά, μέσα στην ίδια μέρα, σε ένα συγκεκριμένο αγώνα.
Κλήσεις
Ολα αυτά τα πρόσωπα θα κληθούν από τους εισαγγελείς προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν αξιόποινη διασύνδεση με τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.
Ακόμη οι διενεργούντες την έρευνα στη δαιδαλώδη αυτή υπόθεση έχουν ζητήσει να διαβιβαστούν μέσω ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας όλα τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν στα καταγγελλόμενα ως στημένα ματς. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν ήδη «κλείσει» για μάρτυρα, χωρίς να χρειαστεί να κινήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής, τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της επιτροπής της UEFA που ερευνούσε τα στημένα παιχνίδια ανά τον κόσμο, Πέτερ Λιμάχερ. *

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ