Ιβάν Γιοβάνοβιτς - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ιβάν Γιοβάνοβιτς




Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ στις 8 Ιουλίου του 1962 (Σέρβικα Κυριλλικά: Ивaн Joвaнoвић) είναι Σέρβος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής.

Από το Γενάρη του 2008 είναι προπονητής του Α.Π.Ο.Ε.Λ..


Ποδοσφαιρική Καριέρα

Ο Γιοβάνοβιτς ξεκινά από μικρή ηλικία στην τοπική ομάδα της Δόζνιτσας αλλά η επαγγελματική του πορεία ξεκινά την σεζόν 1984-85 σαν ποδοσφαιριστής της Ραντ Βελιγραδίου όπου και αγωνίστηκε στο ανώτερο επίπεδο της τότε Γιουγκοσλαβίας για τις σεζόν 1987-1988 και 1988-1989.




Την επόμενη σεζόν παίρνει μεταγραφή στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης όπου έπαιξε για δέκα συναπτά έτη μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ξένους που αγωνίστηκαν στην ομάδα του Ηρακλή.
Χτυπούσε άριστα τα φάουλ και τα πέναλτυ. 52 συνολικά γκολ έβαλε με τον Ηρακλή: πρώτος κι εδώ απ’ όλους τους ξένους του «Γηραιού»! Τι κρίμα, όμως, γι’ αυτόν τον παίκτη να ‘χει κερδίσει μόνο μερικές περιστασιακές εξόδους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, παρά κάποιο τρόπαιο. Έτσι τα ‘φερε η ζωή...

Προπονητική Καριέρα

Ξεκινά την καριέρα του ως προπονητής το 2001 από τη Νίκη Βόλου. Το 2002 αναλαμβάνει ως προπονητής της πρώην ομάδας του, του Ηρακλή μέχρι το 2003 που έρχεται στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ.

Στο ΑΠΟΕΛ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκύπριου πρωταθλήματος του 2003-04 και μένει μέχρι το Μάρτιο του 2005 που επιστέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει την Παναχαϊκή για το 2005-06.

Το 2007 αναλαμβάνει και πάλι τον Ηρακλή μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 που επιστρέφει στην Κύπρο ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Μέχρι στιγμής στην προπονητική του καριέρα έχει έξι τίτλους, όλους με την ομάδα του Α.Π.Ο.Ε.Λ..


Κορυφαία του στιγμή σαν προπονητής, ήταν η συμμετοχή με τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. στου ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας την Πόρτο, την Τσέλσι και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Γιοβάνοβιτς Ευτύχησε να αποθεωθεί. Να λατρευτεί. Να γίνει, παρότι αλλοδαπός, αρχηγός του Ηρακλή .
Οι έννοιες «Γιοβάνοβιτς» και «Ηρακλής» συνδέθηκαν, χάρη στη δική του δράση. Έπαιξε ως τα ποδοσφαιρικά «γεράματά» του (37 ετών) στο «Γηραιό», χωρίς να κερδίσει τίτλο.
Μετράει όμως στ’ αλήθεια τόσο πολύ αυτό, όταν πέτυχε τόσα άλλα σημαντικά πράγματα στην καριέρα του εν Ελλάδι;
Η οξυδέρκειά του ως ποδοσφαιρανθρώπου τον έκανε να πετύχει κι απ’ αυτό το μετερίζι. Σίγουρα θα πετύχει πολλά περισσότερα. Και απ’ τον πάγκο του Ηρακλή, ξανά στο μέλλον; Μόνο ο καιρός ξέρει.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ