Ιστορία της Ομάδας ΞΑΝΘΗ-Α ΜΕΡΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ιστορία της Ομάδας ΞΑΝΘΗ-Α ΜΕΡΟΣ


Ιστορία της Ομάδας ΞΑΝΘΗ-Α ΜΕΡΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Ο. ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗΝ Π.Α.Ε. SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο.

Η ιστορία μας αρχίζει το 1967.
Στην ακριτική πόλη της Θράκης, την Ξάνθη, υπάρχουν ομάδες που είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο: η Ασπίδα και ο Ορφέας. Η πρώτη έχει ιδρυθεί το 1922 ενώ ο Ορφέας 19 χρόνια νωρίτερα, το 1903. Δύο μεγάλες σε μια πόλη όπως είναι φυσικό στις μεταξύ τους συναντήσεις επικρατεί ξεσηκωμός καθώς ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά την μάχη. Οι κόντρες, πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, συνεχιζόταν για πολλά χρόνια και σε κάθε ματς υπάρχει ένας μύθος, μια ιστορία που οι παλαιότεροι γνωρίζουν. Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η αναδιοργάνωση των πρωταθλημάτων ήταν η αιτία που η νεοσύστατη ομάδα δεν αγωνίστηκε στις τοπικές κατηγορίες αλλά αμέσως στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής κατηγορίας που εκείνη την εποχή και πολλά ακόμη χρόνια στην συνέχεια χωριζόταν σε ομίλους. Η αρχή ήταν δύσκολη, όπως αναμενόταν, καθώς υπήρχαν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπιστούν αλλά η αγάπη των ανθρώπων για την Ξάνθη και το άθλημα ήταν αρκετή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν.
Την πρώτη σαιζόν 1967-1968 ο ΑΟΞ (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης) τερματίζει στην 15η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς, τέρματα 46-59 και τον Αντώνη Αντωνιάδη να σημειώνει 24 γκολ. Κανονικά έπρεπε να υποβιβαστεί αλλά οι αναδιαρθρώσεις την διατηρούν στην Β! Εθνική.
Την επόμενη χρονιά, ο Αντωνιάδης φεύγει για την Αθήνα, αλλά στην βαθμολογία τερματίζει ένα σκαλί ψηλότερα στην 14η θέση με τέρματα 36-61 και τον Πατηνιώτη να έχει το απόλυτο των συμμετοχών (34).

Η Β! ΕΘΝΙΚΗ

Για πολλά χρόνια ο ΑΟΞ βρισκόταν στην Β! Εθνική κατηγορία, 18 χρόνια συνεχόμενα για να είμαστε ακριβείς, με την ομάδα να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Χωρίς να καταφέρνει να τερματίζει ψηλά ο ΑΟΞ κέρδιζε τον σεβασμό των αντιπάλων που έβλεπαν την Ξάνθη να μάχεται σε όλα τα παιχνίδια και να μην εγκαταλείπει ως το τελευταίο λεπτό.
Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί ποδοσφαιριστές πέρασαν και φόρεσαν την φανέλα όπως οι Τσαγκαλίδης, Πατηνιώτης, Λεμονίδης, Φωτίδης, Διαμαντής, Χαϊτίδης, Φραγκάκης, Μπαρμπαλέξης, Νεοχωρίτης, Τσουγκανάτος, Κούσης, Θεοδωρίδης, Γεωργακόπουλος, Δουμπάς, Μουμτζίδης, Χατζηθεοδοσίου, Κοτζαμάνης, Ναβροζίδης, Κυρικλίδης, Βασιλειάδης, Γιαννόπουλος, Λαμπρίδης, Τουργκάι, Ορχάν, Μπέρτος, Αρχοντάκης, Χατζημεστής, Χατζηεφραιμίδης, Τσετινές, Πανίδης, Ψωμάς, Νεζμή, Σουμπέκας, Φωτίου, Μανούκος, Ξανθόπουλος Λαδόπουλος, Πανίδης και πολλοί άλλοι που προσέφεραν στο να βρίσκεται ο ΑΟΞ στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδος.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Την χρονιά 1984-1985 έρχεται ο υποβιβασμός στην Γ! Εθνική κατηγορία σε μια χρονιά που υπήρχαν κρυφά όνειρα πως θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και να πάρει το εισιτήριο για την Α! Εθνική. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά και έτσι ο Α.Ο.Ξ. φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γ! Εθνικής αλλά μόνο για 365 μέρες καθώς επέστρεψε δυνατός.
Εκείνη την περίοδο χάθηκε ο προπονητής της ομάδας ο Γιάννης Γιακουμής που έφυγε απρόσμενα και πήγε να διδάξει μπάλα μακριά από την Ξάνθη, μακριά από την Ελλάδα.

«ΕΚΕΙ – ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α! ΕΘΝΙΚΗ!»

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου "Εκεί - εκεί στην Α! Εθνική" γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να ... ριζώσει και να καθιερωθεί.
 Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς. Στους σκόρερ και ο Βασίλης Χατζόπουλος με 12.
Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και ήταν φυσικό στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημά της περιόδου 1989 - 1990 να δυσκολευτεί αλλά τελικά εξασφάλισε την παραμονή. Κατάφερε να τερματίσει τελικά στην 11η θέση.
Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια.
Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν.
 Τελικά, έστω και δύσκολα η ομάδα παρέμεινε την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, εντοπίστηκε και πρόβλημα στο ταμείο.
 Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση.
Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας ...
Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, που άκουγε για σπόνσορες στην Ευρώπη αλλά δεν έβλεπε να γίνονται ανάλογα βήματα και στην χώρα μας.
Τώρα πλέον τα ζούσε.
Η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα.
 Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ.
Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν.
Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική.
 Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας - ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

http://www.skodaxanthifc.gr/?q=node/19

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ