AΡΘΡΟ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩ ΓΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

AΡΘΡΟ: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩ ΓΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ : Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
 του ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ.
Αρθρογράφος: www.bluearena.gr
 Συνεργάτης της εκπομπής Αθλητική γνώμη
     
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣΗ Αργεντινή είναι μια χώρα η οποία είναι συνδεδεμένη κατ’ εξοχήν με τον αθλητισμό.
Βγάζοντας αθλητές υψηλού επιπέδου όπως: Μαραντόνα, Μπτατιστούτα, Μέσι, Τζινόμπιλι, Κιρόγα κ.α οι οποίοι έγιναν ευρέως γνωστοί και την καθιέρωσαν στο μυαλό του περισσότερου κόσμου στα αθλητικά δρώμενα και κυρίως βέβαια με το ποδόσφαιρο.
  Στην Αργεντινή θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής (χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα πολιτιστικά-πολιτισμικά στοιχεία). Βλέπουμε όμως ότι η νοοτροπία στο ποδόσφαιρο εκεί είναι διαφορετική από ότι στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ναι μεν έχουνε οργάνωση , σκάουτινγκ και υψηλούς οικονομικούς πόρους,  αλλά στην Αργεντινή όσον αφορά το συγκεκριμένο άθλημα υπάρχει αυτό που λέμε ’’ψυχή’’ .

  Οι άνθρωποι εκεί γεννιούνται με μια βαθιά αγάπη για το ποδόσφαιρο η οποία υπάρχει σε όλους τους κατοίκους της ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Σε αγώνες το όλο ζήτημα παίρνει διάσταση γιορτής που εκδηλώνεται με τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων, με τα συνθήματα, με τα τραγούδια, τις πορείες( με παρουσία μπάντας), είναι μια κατάσταση ασταμάτητης φιέστας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
 Όποιος θέλει να το διαπιστώσει αυτό υπάρχουνε διάφορα βίντεο στο YouTube για να παραπεμφθεί. Φυσικά δεν λείπουν τα ακραία φαινόμενα βίας που εξελίσσονται στην χώρα του ‘’ταγκό’’, που απορρέουν εξαιτίας αυτού του υψηλού κύρους που έχει το άθλημα στην χώρα.
  Τα αποτελέσματα αυτού ‘’γονιδιακού’’ ποδοσφαιρικού φαινομένου είναι η ανάδειξη των σπουδαίων ταλέντων που προαναφέρθηκαν είτε αρκετά χρόνια πριν είτε τώρα . Κλασικό παράδειγμα ο ‘’Θεός’’ της μπάλας Μαραντόνα που ξεκινώντας από αλάνες του Λανούς κατέληξε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο με τα κατορθώματα του .
Ο κλώνος του Μαραντόνα ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσσι ο οποίος στα 13 του χρόνια μετακόμισε στην Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και τώρα στα 24 του χρόνια πολλοί τον χαρακτηρίζουνε σαν τον νέο ‘’Ντιέγκο’’.
Δεν είναι ο Μέσσι μόνο, αλλά είναι και αρκετοί ακόμα ποδοσφαιριστές οι οποίοι κάνουνε θραύση με τις ποδοσφαιρικές τους ικανότητες όπως: Ντι Μαρία, Τέβεζ, Μάξι Ροντρίγκεζ, Ιγκουαίν Μουσάτσιο κ.α.

 Βέβαια ανάδειξη ταλέντων δεν υπάρχουν μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε μπάσκετ βόλεϊ, με τρανά παραδείγματα τον άσο του ΝΒΑ Τζινόμπιλι  ο οποίος κατέκτησε και πρωτάθλημα με την ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπέρς και στο βόλεϊ αντίστοιχα ο αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής Κιρόγα  που αγωνίζεται στην χώρα μας και στην ομάδα του Ηρακλή και δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ακόμα σπουδαίο αθλητή που βγάζει αυτή η χώρα.. Αν και σε γενικό επίπεδο το σκάουτινγκ της Αργεντινής δεν θεωρείται τόσο υψηλό, ωστόσο παρατηρείται ότι  συντελείται ένας έξυπνος τρόπος απόκτησης νεαρών παικτών από μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες δίνουν σχετικά χαμηλά ποσά κατοχυρώνοντας στο δυναμικό τους αυτούς τους  νεαρούς παίκτες και τους βοηθάνε να εξελιχθούν σε ποδοσφαιριστές με υψηλή ζήτηση.
   Αντιστρόφως ανάλογα το σκάουτινγκ στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου με παίκτες οι οποίοι παίρνουνε υπέρογκα ποσά και δεν συμβάλουν ποιοτικά στην Σούπερλιγκα. Εδώ και αρκετά χρόνια περάσανε πολλοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έδειξαν την ποδοσφαιρική τους αξία και έφυγαν  με πακτωλό χρημάτων για άλλες πολιτείες.
   Πάλι πίσω στην Αργεντινή βλέπουμε μια νέα φουρνιά ανερχόμενων ταλέντων η οποία μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει την νέα σύνθεση της Εθνικής Αργεντινής με παίκτες όπως: Λαμέλα( Ρίβερ Πλέιτ), Κριστάλντο (Βελέζ Σάρσφιλντ) , Φορμίκα (Νιουέλς Όλντ Μπόις) κ.α
 Ίδωμεν …..
  
     

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ