ρετρο.... - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ρετρο....


Προπονητές και έδρες των ομάδων

Ο Σάννον σε νεαρή ηλικία
Πριν ξεκινήσουμε την αναλυτική παρουσίαση των αγώνων, σκόπιμο είναι να θυμηθούμε ποια γήπεδα χρησιμοποίησαν ως έδρες τους το 1983-84 οι 16 ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής, αλλά και ποιοι προπονητές δούλεψαν για αυτές, αρκετοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Ο Βασίλης Δανιήλ
ΟΣΦΠ: Στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και τεχνικός ο δυτικο-γερμανός Χάιντζ Χέερ
ΠΑΟ: Γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης" και Γιάτσεκ Γκμοχ (Πολωνός)
ΑΕΛ: Στάδιο "Αλκαζάρ" και Βάλτερ Σκότσικ (Αυστριακός)
ΑΕΚ: Στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας και Τζον Μπάρνγουελ (Άγγλος)
ΠΑΟΚ: Γήπεδο Τούμπας και Παλ Τσέρναϊ (Ούγγρος)
Άρης: Γήπεδο "Χαριλάου" και Αντώνης Γεωργιάδης
ΟΦΗ: Γήπεδο Ηρακλείου και Λες Σάννον (Άγγλος)
Πανσερραϊκός: Δημοτικό Στάδιο Σερρών και Παύλος Γρηγοριάδης
Εθνικός Πειραιά: Στάδιο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και Βέλιμπορ Βάσοβιτς (Σέρβος)
Απόλλων Αθηνών: Στάδιο Ριζούπολης και Μπερντ Τένισεν (Ολλανδός)
Πανιώνιος: Στάδιο Νέας Σμύρνης και Έγκον Πίχατσεκ (Πολωνογερμανός)
Δόξα Δράμας: Εθνικό Στάδιο Δράμας και Κώστας Πολυχρονίου
ΠΑΣΓ: Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και Πέταρ Αργύρωφ (Βούλγαρος)
Απόλλων Καλαμαριάς: Γήπεδο "Χαριλάου" και Βασίλης Δανιήλ
Ηρακλής: "Καυτανζόγλειο" Στάδιο και Φρίντελ Ράους (Γερμανός)
Αιγάλεω: Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω και Γιάννης Ματζουράκης

Ο Βάσοβιτς, με το Κύπελλο
Πρωταθλητριών Ευρώπης (1971)
Με αυτούς άρχισαν τη σεζόν οι ομάδες. Φυσικά δεν έμειναν όλοι στο πόστο τους έως το τέλος, αφού κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος συνέβησαν αρκετές αντικαταστάσεις, πράγμα σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα. Όλη τη χρονιά "έβγαλαν" οι Γκμοχ, Τσέρναϊ, Γεωργιάδης, Ματζουράκης, Ράους και Σκότσικ. Στον Ολυμπιακό, ο Νταϊφάς απέλυσε την 11η μέρα το Χέερ και προσέλαβε στη θέση του το Νίκο Αλέφαντο. Ωστόσο τις τελευταίες 5 αγωνιστικές το λόγο είχε ο "υπηρεσιακός" Θανάσης Μπέμπης. Αναταράξεις είχαμε και στην ΑΕΚ, που πραγματοποίησε τη χειρότερη μέχρι τότε εμφάνισή της στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Τη θέση του Μπάρνγουελ κατέλαβε από τη 13η μέρα ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβις, όμως ούτε αυτός "φτούρησε". Τις τελευταίες 10 αγωνιστικές στον πάγκο της "Ένωσης" καθόταν ο Κώστας Νεστορίδης.


Οι υπόλοιπες αλλαγές ήταν: Στον Απόλλωνα Αθηνών από τη 17η αγωνιστική μέχρι το τέλος ο Λάκης Πετρόπουλος. Στον Πανιώνιο από την 23η έως την 30η ο Στάθης Χάιτας. Στα Γιάννινα νωρίς-νωρίς (6η αγωνιστική) στη θέση του Αργύρωφ ο Ανατολικογερμανός Γκερντ Πρόκοπ και από την 26η αγωνιστική ο Γιώργος Σιόντης. Στη Δόξα τον Πολυχρονίου αντικατέστησε για τις 4 τελευταίες ημέρες ο Χρήστος Αρχοντίδης, ενώ στον Εθνικό από την 8η αγωνιστική, έπειτα από ένα πολύ σύντομο πέρασμα του Ανδρέα Αντωνάτου, ο Πολωνός Κάζιμιρ Γκόρσκι. Παρόμοια αλλαγή είχαμε και στον Πανσερραϊκό με το Νίκο Πάγκαλο σαν σύντομη παρένθεση (23η-25η μέρα) και τον Αχιλλέα Σαββίδη στο τέλος (26η-30η). Στον ΟΦΗ, το Σάννον διαδέχτηκαν την 24η αγωνιστική οι Μιχάλης Τζανής-Άρης Βασιλείου. Τέλος, ο Δανιήλ άρχισε στη Καλαμαριά, έφυγε την 8η αγωνιστική παραχωρώντας τη θέση του στο Δημήτρη Μπαλτίδη (8η-9η μέρα) και μετά στο Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι (10η-18η αγωνιστική), για να επιστρέψει ξανά, από την 19η μέχρι το τέλος! Μοναδική περίπτωση...

Επισημαίνουμε την παρουσία μόλις πέντε ελλήνων προπονητών στο ξεκίνημα, εκ των οποίων τρεις διατέλεσαν στη συνέχεια και ομοσπονδιακοί (Αντ. Γεωργιάδης, Κ. Πολυχρονίου, Β. Δανιήλ). Ο Παύλος Γρηγοριάδης, παλαιός άσσος της Δόξας Δράμας και του ΟΣΦΠ, έχει αποβιώσει, όπως και ο Λάκης Πετρόπουλος ενώ ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική έκανε ο νεαρός τότε Ματζουράκης. Από τους ξένους δεν βρίσκονται σίγουρα στη ζωή οι Γκόρσκι, "Τσικ", Σάννον, Σενέκοβιτς, Πίχατσεκ, Πρόκοπ και Βάσοβιτς που ως ποδοσφαιριστής είχε διακριθεί στο μεγάλο Άγιαξ Άμστερνταμ.
        http://retroballa.blogspot.com/                                                     

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ