ρετρο.... - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ρετρο....

Ας θυμηθούμε...

Τον Ιανουάριο του 1979 κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο του οποίου η ψήφιση άλλαξε ριζικά τη μορφή του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτό οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας μετατράπηκαν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, ενώ η ευθύνη της διοργάνωσης των πρωταθλημάτων μεταβιβάσθηκε από την ΕΠΟ στη νεοσύστατη τότε Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΕΠΑΕ).
Από την περίοδο 1979-80 η Α΄ Εθνική γίνεται σε καθαρά επαγγελματικό πλαίσιο και ειδικά τα πρώτα χρόνια γνωρίζει ίσως τη μεγαλύτερη άνθισή της ως θεσμός. Την τετραετία 1980-1983 στη σκηνή κυριαρχεί ολοκληρωτικά ο Ολυμπιακός του εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφά, που κατακτά και τους τέσσερις συνεχόμενους τίτλους. Ο μεγάλος του αντίπαλος Παναθηναϊκός, με ηγέτη το Γιώργο Βαρδινογιάννη, μοιάζει αρχικά ανήμπορος να αντιδράσει, ενώ η ΑΕΚ που τη διετία 1977-79 είχε σαρώσει τα πάντα περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου, αντιμετωπίζοντας μεγάλα διοικητικά προβλήματα.

Με τη λήξη της ποδοσφαιρικής σεζόν 1982-83, η αθλητική ηγεσία αποφασίζει τη μείωση των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής από δεκαοκτώ σε δεκαέξι, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τον ανταγωνισμό, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι πέντε διαφορετικές ομάδες μοιράστηκαν τους τίτλους των επομένων ετών!

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ