Δημήτρης Μαυρογενίδης , ο μαύρος - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Δημήτρης Μαυρογενίδης , ο μαύρος

Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους σύγχρονους δεξιούς αμυντικούς στη ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Με το τεράστιο ταλέντο που τον συνόδευε, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία της αυτοκρατορίας του Ολυμπιακού την τελευταία 15ετία.

Ο «Μαύρος», όπως ήταν το παρατσούκλι του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη αναδείχθηκε σε έναν από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές της εξέδρας» όχι μόνο για τους τίτλους που κέρδισε και την συνδρομή του στην κατάκτηση τους...

Κυρίως, διότι όπου κι εάν αγωνίστηκε συνήθιζε να τα δίνει όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
 Ήταν από τους παίκτες που κέρδιζαν το χειροκρότημα όχι επειδή ήταν το «μεγάλο όνομα», αλλά διότι με την αθόρυβη δουλειά τους βοηθούσαν τα μέγιστα το σύνολο να φτάσει στη νίκη.

Γεννήθηκε το 1976 στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του μακρινού Ουζμπεκιστάν. Αποτέλεσε, όμως, ποδοσφαιρικό «προϊόν» του Άρη, αφού στα τμήματα υποδομής των «κιτρίνων» έμαθε τα μυστικά της μπάλας. Αργότερα, όταν κρίθηκε έτοιμος, προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα το 1994 όταν στον πάγκο της ομάδας της Θεσσαλονίκης δέσποζε η φυσιογνωμία του Γιώργου Φοιρού.
Αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ, κερδίζει γρήγορα πόντους στη συνείδηση του κοινού και με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις προσελκύει τα βλέμματα σκάουτερ κορυφαίων ομάδων.



Γρήγορος, με καλή τεχνική και σωστές αντιδράσεις, φορά τη φανέλα των «κιτρίνων» ως το 1997, πραγματοποιώντας τρεις πολύ καλές, μεστές σεζόν (παίζει 83 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας και 12 φορές).

Κάπου εκεί προκύπτει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακαλύπτει στο πρόσωπο του Δημήτρη Μαυρογενίδη, τον μοντέρνο δεξιό μπακ – χαφ, που ταυτόχρονα βοηθάει στην επιθετική ανάπτυξη και θα αποτελούσε το ιδανικότερο «συμπλήρωμα» του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην δεξιά πτέρυγα.

Έτσι, το καλοκαίρι του 1997 μετά τον υποβιβασμό του Άρη, στα 21 του χρόνια πετυχαίνει το μεγάλο «άλμα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή στον Θρύλο, που μόλις έναν μήνα νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από μία στείρα εννιαετία και έχει θέσει τις βάσεις της μέλλουσας κυριαρχίας του στον ελληνικό χώρο!

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της παρουσίας του στον Ολυμπιακό, κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος σταδιακά αλλά σταθερά, τον μονιμοποιεί στο δεξί άκρο της άμυνας !
Ως παίκτης του Ολυμπιακού, στέφθηκε οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδος και τρεις Κυπελλούχος! Έφτασε με τους Πειραιώτες ως τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ (1998/99). Σκόραρε σε αγώνες για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (κόντρα σε Ρόζενμποργκ, Μόλντε, Γαλατάσαραϊ), ενώ χάρη στις εμφανίσεις του με τα ερυθρόλευκα κέρδισε και την κλήση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα της εθνικής μας ομάδας στις 14/10/98, στον αγώνα Ελλάδας-Γεωργίας 3-0 για τα προκριματικά του Euro 2000 . Συνολικά, έπαιξε 305 φορές με τον Ολυμπιακό, ενώ πέτυχε 16 γκολ.

Το καλοκαίρι του 2006, ο Μαυρογενίδης αφήνει τους «ερυθρόλευκους» και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ηρακλή. Ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη. Παίζει ως το 2008 με το «Γηραιό», βοηθώντας τον τα μέγιστα (έχοντας 45 συμμ.) κι ενώ η ομάδα αντιμετώπιζε προβλήματα ποικίλης φύσεως.

 Το 2008, ο έμπειρος άσος αποφασίζει να επιστρέψει στην Αθήνα, για χάρη τούτη τη φορά του πρωτοεμφανιζόμενου τότε στην Α’ Εθνική Θρασύβουλου.


ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ