ΓΟΥΝΑΡΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΓΟΥΝΑΡΗΣ

Εκλογές 2012: Ο Γιάννης Γούναρης στο Onsports

Για την απόφασή του να πολιτευθεί και να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του, στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μίλησε στο Onsports, ο Γιάννης Γούναρης.
Ο παλαίμαχος διεθνής άσος του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο, έκρινε ως απόλυτα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του κόσμου κατά των πολιτικών και τόνισε πως αν ήταν Πρωθυπουργός, πρώτα απ’ όλα θα αποκαθιστούσε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
«Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, πρώτον, γιατί πιστεύω ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα στην κοινωνία που ζει, ν’ αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Δεύτερον, επειδή το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη δική μου ιδεολογία. Είναι ένα κόμμα που έχει ιδέες και αξίες και δίνει ως σοσιαλιστικό κόμμα, κοινωνική προστασία στον πολίτη, κυρίως στις μικρομεσαίες κοινωνικές τάξεις, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία στον πολίτη. Τρίτον, με εκφράζει πάρα πολύ ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έχει αξίες, ικανότητες. Κατά τη γνώμη μου είναι ο πιο ενδεδειγμένος, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Πιστεύετε ότι θα μπορέσει στο μέλλον η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο και πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
«Το πιστεύω απόλυτα. Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσιεύσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Όχι νέοι φόροι, σταδιακή μείωση και κατάργηση έκτακτων φόρων και εισφορών και έξοδος από το μνημόνιο, σε τρία χρόνια. Ο αρχηγός το έχει πει, ότι για αυτό το πρόγραμμα, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε».
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα σ' αυτό το σημείο;
«Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον η κακή διαχείριση και δεύτερον η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα».
Ποιο είναι το διαφορετικό που μπορείτε να προσφέρετε εσείς στην Ελλάδα που περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές της από τη μεταπολίτευση και μετά;
«Την ικανότητα της διαπραγμάτευσης, δια του αρχηγού μας, με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και την υπευθυνότητα των αποφάσεών μας. Ήδη το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε καινούργιο δρόμο με νέα πρόσωπα, 70% ανανέωση σε κάθε ψηφοδέλτιο και με νέο αρχηγό».
Θεωρείτε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του κόσμου κατά των πολιτικών;
«Είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς τους ανθρώπους».
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την απόφαση των αθλητών να κατέβουν στη πολιτική σκηνή. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; 
«Ο κάθε άνθρωπος με οποιαδήποτε κοινωνική και επαγγελματική ιδιότητα που έχει, δεν παύει να είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Όταν συναρμολογήσουμε όλα αυτά τα κομμάτια, αποτυπώνουμε το παζλ της ζωής. Ένα απ' αυτά είναι και ο αθλητισμός».
Ποια είναι η αιτία που τα κόμματα τα τελευταία χρόνια στρέφονται όλο και περισσότερο σε ανθρώπους του αθλητισμού;
«Ένας αθλητής για να φτάσει σε πανελλήνιες, πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιδόσεις, που ακούγεται ο εθνικός ύμνος της χώρας παντού και μας δίνει υπερηφάνεια, προφανώς χρειάζεται ικανότητα, χαρακτήρα και να έχει αξία ως άνθρωπος. Ο κάθε αθλητής που το πετυχαίνει, έχει μια αναγνωρισιμότητα. Αυτή την αναγνωρισιμότητα και αξία, τη θέλει κάθε κόμμα».
Πιο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος καριέρα στην πολιτική ή να κάνει πρωταθλητισμό;
«Ο πρωταθλητισμός, κάτι το οποίο πολύ καλά γνωρίζω, είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, γιατί εκτός από χαρακτήρα και σκληρή δουλειά, θέλει ως πρώτη επιλογή να βάλει στη ζωή τον αγώνα για την νίκη. Είναι τελείως διαφορετικό από το να κάνεις αθλητισμό. Με τον πρωταθλητισμό κάνεις την υπέρβαση. Η πολιτική από την άλλη πλευρά, είναι να υπηρετείς τον άνθρωπο και την κοινωνία με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και τα δύο είναι πολύ δύσκολα, όταν συνειδητά τα πράττεις σωστά. Και τα δύο θέλουν δυνατό χαρακτήρα, ήθος επιμονή και δύναμη».
Αν για μια μέρα παίρνατε το Πρωθυπουργικό αξίωμα, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;
«Αυτό που θα έκανα θα ήταν η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Θα έδινα το χαμόγελο στα παιδιά και την ελπίδα στον νέο, για ένα καλύτερο αύριο».
 http://www.onsports.gr/politikes-eidhseis/Politiki/item/205968-Ekloges-2012-O-Giannis-Goynaris-sto-Onsports

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ