Λουκάς Μπάρλος ο κορυφαίος πρόεδρος. - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Λουκάς Μπάρλος ο κορυφαίος πρόεδρος.


Ο Λουκάς Μπάρλος (1920, Θεσσαλονίκη - 1999, Αθήνα) ήταν ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την θητεία του ως o 23ος πρόεδρος στην ΑΕΚ, μεταξύ 1974 και 1981. Θεωρείται από πολλούς, ως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος του συλλόγου όλων των εποχών, λόγω όσων προσέφερε.



Ως έφηβος, υποστήριζε την ομάδα του Άρη και προσπάθησε να ασχοληθεί με τον σύλλογο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, αντίθετα ασχολήθηκε με τα κοινά της ΑΕΚ και αγάπησε την ομάδα, σε σημείο που υποθήκευσε για τα οικονομικά της συμφέροντα, την περιουσία του. Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου του 1999, από καρκίνο του πνεύμονα.



Τον Σεπτέμβριο του 1974, έγινε πρόεδρος της ΑΕΚ, μετά από προτροπή της Χούντας, αλλά με κανονικές εκλογές. Η ομάδα είχε να κερδίσει το πρωτάθλημα από το 1971 και αντιμετώπιζε δυσκολίες, με πολλούς πρώην αστέρες της, είτε να αποσύρονται, είτε να αποχωρούν για άλλες ομάδες. Ο Μπάρλος σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της ομάδας, έδωσε πολλά χρήματα και έφερε τον προπονητή, Φράντισεκ Φάντροκ, αλλά και ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας, όπως ο Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Γιώργος Δεδές, Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Ζανλέιτερ.


 Το 1976, η ομάδα βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο, με τις προσθήκες των μεταγενέστερα θρύλων της, του Θωμά Μαύρου, του Τάκη Νικολούδη και του Νίκου Χρηστίδη, ενώ την επόμενη χρονιά, ήρθε και ενίσχυση από το εξωτερικό με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Μίλτον Βιέρα. Η ομάδα όλων αυτών των αστέρων ηγήθηκε στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, δύο σεζόν συνεχόμενες (1978, 1979), ενώ η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.


Την εποχή του Μπάρλου, από την ΑΕΚ πέρασαν και άλλοι δύο σπουδαίοι ποδοσφαιρικοί άνθρωποι (ως προπονητές), οι Τσαϊκόφσκι και Πούσκας, ενώ δόθηκε βάση και στην παραγωγή ταλέντων μέσω των ακαδημιών του συλλόγου. Την δεκαετία του 80' μέσω την βελτιστοποίησης των, αναδείχτηκαν ταλέντα όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Λύσανδρος Γεωργαμλής.


Εκτός από την αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας, ο Μπάρλος έγινε ευεργέτης της, και σε θέματα εγκαταστάσεων, αφού επί των ημερών του θεμελιώθηκε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου και η διώροφη "σκεπαστή" εξέδρα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Παρόλο που μεγάλωσε ως οπαδός του Άρη, αγάπησε τόσο την ΑΕΚ, που δεν δίστασε να υποθηκεύσει την περιουσία του και το σπίτι του, για να την βοηθήσει οικονομικά. Η θητεία του ως πρόεδρος της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το 1981. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με τον αθλητισμό μην μπορώντας να προσαρμοστεί και εναρμονιστεί με τις νέες συνθήκες του επαγγελματισμού.

Έλεγε:
«Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα. 
 Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. 
 Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. 
 Aυτή η ομάδα είναι ό,τι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου».
 
πηγές:
- http://retrosport.wordpress.com/2010/04/20/
-αρχείο ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΞΣ
-ΒΙΚΙΠΑΊΔΕΙΑ
-http://www.original21livadias.gr/?p=25002
-http://www.infobeto.com/forum/f53/10-xronia-xwris-ton-theio-loyka-76266/
-http://www.aek-enosis.gr/specials/barlos.html



ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ