Ο ευπατρίδης Γιώργος Παντελάκης - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ευπατρίδης Γιώργος Παντελάκης



Ο Γιώργος Παντελάκης υπήρξε μια εξέχουσα φυσιογνωμία του αθλητικού χώρου, ένας εμβληματικός αθλητικός παράγοντας που καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων των φιλάθλων ως ένας μεγάλος ηγέτης και ως σύμβολο ακεραιότητας και αφοσίωσης στο σύλλογο που διακόνησε για 40 ολόκληρα χρόνια, τον ΠΑΟΚ, σφραγίζοντας με την αγέρωχη προσωπικότητά του ένα μεγάλο και ένδοξο κομμάτι της ιστορίας του.

Ο Γιώργος Παντελάκης διέθεσε όλη τη ζωή του στον αθλητισμό. Μετά θάνατον, κατά την επιθυμία του, διατέθηκε όλη η περιουσία του για το καλό της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτόν, παραμένει «ωσεί» παρών και ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο, στο ενδιάθετο του οποίου καταγράφεται πλέον, όχι μόνον ως ο χαρισματικός αθλητικός παράγοντας, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, ένας πραγματικός ευπατρίδης.

Ο Γιώργος Παντελάκης, ο πρόεδρος-«σύμβολο» του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, την οδό Μητροπόλεως.
Ο θάνατός του προήλθε από τροχαίο, καθώς τον παρέσυρε μηχανή.
Ξεκίνησε την παραγοντική του καριέρα στον ΠΑΟΚ από το τμήμα μπάσκετ του «δικέφαλου». Το 1954 ξεκίνησε ως βοηθός εφόρου και από το 1956 ως το 1959 ήταν έφορος της ομάδας που την περίοδο 1958-59 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Το 1960 ο Γιώργος Παντελάκης εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του ΠΑΟΚ. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και το 1971. Η θητεία του σημαδεύεται από την υπόθεση με τον Γιώργο Κούδα. O Παντελάκης αντιστέκεται στις πιέσεις και εμποδίζει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
Το 1975 ο Παντελάκης αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΠΑΟΚ και θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι και το 1984. Στη διάρκεια της προετοιμασίας του ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα το 1976 και η μεγάλη ομάδα του «δικέφαλου» φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Το 1979 ιδρύεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Παντελάκης γίνεται ο πρώτος πρόεδρός της, με τον ΑΣ ΠΑΟΚ να διατηρεί στην κατοχή του το 40% των μετοχών της. Ετσι αποκτά τη δυνατότητα να εκλέγει ουσιαστικά και τη διοίκηση της ΠΑΕ, κάτι που θα είναι καθοριστικό το 1984.
Το καλοκαίρι του 1984 η παράταξη του Νίκου Βεζυρτζή κερδίζει τις εκλογές στον ΑΣ ΠΑΟΚ. Αλλάζουν οι τέσσερις εκπρόσωποι του Ερασιτέχνη στην ΠΑΕ και την 1η Αυγούστου καθαιρείται από την προεδρία της ΠΑΕ ο Γιώργος Παντελάκης με ψήφους 6-5 και αναλαμβάνει πρόεδρος ο Πέτρος Καλαφάτης.

Τον αδίκησαν κατάφωρα. Αδίκησαν τον άνθρωπο που γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ. Και τον ανέτρεψαν, εκδιώκοντάς τον μέχρι την τελευταία του πνοή από τον ΠΑΟΚ, άνθρωποι που στη συνέχεια έπαιξαν το ρόλο της κερκόπορτας. Που συνηγόρησαν στην απόλυτη άλωση μιας ομάδας και στον αφανισμό ενός ηγέτη που ήταν ο μοναδικός ίσως παράγοντας που έφτυσε κατάμουτρα τη Χούντα, όταν του ζήτησε να δώσει τον Κούδα στον Ολυμπιακό. Με μοναδικό όπλο την ανδρεία του και την τεράστια προσωπικότητά του. Μόνο όσοι έζησαν τη Χούντα μπορούν να καταλάβουν. Στο απόγειο του τρόμου και της κυριαρχίας της έφτυσε κατάμουτρα δέκα αξιωματικούς και τον τότε υπουργό Ασλανίδη λέγοντάς τους: «Εσείς καταλύσατε το κράτος, εσείς λέτε ότι κάνατε επανάσταση και δεν μπορείτε να βγάλετε μια διαταγή να πάει ο Κούδας στον Ολυμπιακό; Από μένα μην περιμένετε ποτέ κάτι τέτοιο. Γεια σας» και σηκώθηκε και έφυγε. Αυτός ήταν ο Γιώργος Παντελάκης.

Και βέβαια, κάθε φορά που επανέρχεται στη συλλογική μνήμη ένας παράγοντας του «παρωχημένου» παρελθόντος, όπως ο Γιώργος Παντελάκης, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι και οι συγκρίσεις οδυνηρές για το... λαμπρό παρόν του ποδοσφαίρου μας.

ΠΗΓΕς:
http://www.paok-kordelio.gr/Themata/Afierwmata/Giorgos%20Pantelakis/Pantelakis.html
-ΑΡΧΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
-

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ