ολυμπιακος-παοκ 0-0 - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ολυμπιακος-παοκ 0-0


olypaok

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: 0-0 | Ατομικά vs. ομαδικά τακτικά πλάνα

Οι διατάξεις του Ολυμπιακού (4-3-3) και ΠΑΟΚ (4-4-2)
Οι διατάξεις του Ολυμπιακού (4-3-3) και ΠΑΟΚ (4-4-2)
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 0-0 σε μία αναμέτρηση που ξεχώρισε για την τακτική της παρά για το θέαμα της. Οι δύο προπονητές επέλεξαν διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις: ο μεν Μίτσελ προσπάθησε να κερδίσει δίνοντας συγκεκριμένους, αναβαθμισμένους ρόλους σε κάποιους παίκτες, ο δε Δώνης επιστράτευσε ένα πολύ συγκεκριμένο ομαδικό πλάνο με όλους τους παίκτες του να το υπηρετούν πιστά σε άμυνα και επίθεση.

Αμπντούν, Χολέμπας, Βλαχοδήμος, Φέισα

Ο Mίτσελ έδωσε αναβαθμισμένο τακτικό ρόλο στην παραπάνω τετράδα παίκτών με τον καθένα τους να εξυπηρετεί το ομαδικό πλάνο της ομάδας.
Ο Αμπντούν, όπως δήλωσε κι ο Μίτσελ, έπαιξε πολύ κοντά στους μέσους της ομάδας με σκοπό την δημιουργία αριθμητικής υπεροπλίας των ερυθρόλευκων στον άξονα και την εντονότερη επιθετικότητα της ομάδας στον άξονα – εκεί που το 4-4-2 του Δώνη είχε μόλις έναν καθαρό αμυντικό μέσο.
Ο Φέισα έπαιξε κάθετο ποδόσφαιτο, ανελάβε δημιουργικό ρόλο στον άξονα, κουβάλησε μπάλα και γενικότερα προσπάθησε να «τρυπήσει» τον ΠΑΟΚ από τον άξονα  - σε αντίθεση με τον καλσσικό ρόλο των αμυντικών χαφ που κινούνται παράλληλα στο γήπεδο καλύπτοντας χώρους (όπως πχ. ο Κάτσε).
Εξαιρετική εμφάνιση του Φέισα στο πρώτο ημίχρονο
Εξαιρετική εμφάνιση του Φέισα στο πρώτο ημίχρονο
Ο Χολέμπας ανέλαβε να καλύψει όλη την αριστερή πλευρά εκμεταλλευόμενος τους χώρους που δημιουργούσε η κίνηση του Αμπντούν στον άξονα. Ο Μίτσελ πόνταρε στα «πνευμόνια» του… Iron Man θεωρώντας ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί επαρκής τόσο στα επιθετικά του όσο και στα αμυτνικά του καθήκοντα με τον Κοντρέρας να καλύπτει τις επελάσεις του.
Ο Βλαχοδήμος άνοιξε το παιχνίδι από τα πλάγια και έγινε αποδέκτης των περισσοτέρων επιθετικών ενεργειών της ομάδας. Ήταν ξεκάθαρο ότι η υπερφόρτωση του άξονα αποσκοπούσε σε … isolation του νεαρού επιθετικού με τον Λίνο που όμως ήταν άριστος αμυντικά και σταμάτησε το εν λόγω πλάνου του Μίτσελ.


4-4-2… αλά Κούπερ

Ο Δώνης παρέταξε πολύ επιθετικό σχήμα σε επίπεδο προσώπων και σχηματισμού σε αρκετά όμως αμυντκογενή τακτική. Παρόμοιες τακτικές χρησιμποποιούσε πολύ στο παρελθόν ο Κούπερ με το 4-4-2. Οι τακτικοί άξονες του Δώνη ήταν:
  • Αγωνιστικό βάθος
  • Συνοχή των γραμμών με οπισθοχωρημένους τους 2 επιθετικούς
  • Επιστροφές των πλάγιων μέσων
  • Μειωμένες προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών
  • Διενέργεια αντεπιθέσεων από τις πλευρές
  • Προσπάθεια εκμετάλλευσης του Σαλπιγγίδη με κάθετες μπαλιές στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας
Τα στατιστικά της αναμέτρησης - Ξεχωρίζουν τα λιγοστά εντός περιοχής
Τα στατιστικά της αναμέτρησης – Ξεχωρίζουν τα λιγοστά σουτ εντός περιοχής
Το αμυντικό πλάνο του ΠΑΟΚ λειτούργησε εξαιρετικά, οι παίκτες έκλεισαν χώρους, διατήρησαν την συνοχή των γραμμών καi δεν επέτρεψαν την κάθετη ανάπτυξη του Ολυμπιακού. Στυλοβάτες της ανασταλτικής λειτουργίας οι αλάνθαστοι Κατσουράνης, Σίντεφελντ και οι Κάτσε. Λόρενς που κάλυψαν πολλά χιλιόμετρα στον άξονα.
Σχόλιο: Είναι δεδομένο ότι σε παιχνίδια όπου ο ΠΑΟΚ θα δίνει χώρο και θα παίζει με βάθος το εν λόγω αμυντικό δίδυμο είναι εξαιρετικό αφού δεν εκτίθεται από την έλλειψη ταχύτητας του – αν και ο ΠΑΟΚ σπάνια κάνει αμυντικό παιχνίδι στην Σούπερ Λίγκα. 
Στην επίθεση ο ΠΑΟΚ είχε πολύ συγκεκριμένο πλάνο: διενέργεια αντεπιθέσεων από τις πλευρές και προσπάθεια εκμετάλλευσης του Σαλπιγγίδη με κάθετες μπαλιές στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας. Η φλυαρία των Καμαρά, Ολίσε, η μειωμένη κατοχή της μπάλας και η έλλειψη ποιοτικής κάθετης πάσας από τα χαφ δεν επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να απειλήσει σημαντικά την άμυνα του Ολυμπιακού που έχει μάθει να αγωνίζεται απέναντι στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού.

Συμπέρασμα

Ο Ολυμπιακός παραμένει πιο τεχνική, γυμνσαμένη και ανώτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Η πίεση του Ολυμπιακού έφερε την κατοχή της μπάλας, δημιούργησε πίεση στον αντίπαλο και γενικότερα ανάγκασε τον δικέφαλο σε αμυντικό παιχνίδι. Παρά την ανωτερότητα των γηπεδούχων, ο ΠΑΟΚ τήρηστε πιστά το προσχεδιασμένο τακτικό πλάνο και κράτησε τον Ολυμπιακό στο μηδέν – επίτευγμα σαφώς ικανοποιητικό για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τις μεταγραφές του Ιανουαρίου και η ισοπαλία στο Καραισκάκη του δίνει έστω και στα σημεία την νίκη των εντυπώσεων απέναντι στον πρωταθλητή.

 http://www.overlap.gr/olimpiakos-paok-0-0-atomika-vs-omadika-taktika-plana/

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ