Ξάνθη – Άρης: 0-0 | Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ξάνθη – Άρης: 0-0 | Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Ξάνθη – Άρης: 0-0 | Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Στην τελευταία αγωνιστική της SuperLeague, ο Άρης εξασφάλισε την παραμονή του στα Πηγάδια της Ξάνθης , με εμφάνιση που πιστοποίησε ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων αγώνων δεν ήταν τυχαία. Χωρίς ρίσκο, με απόλυτη συγκέντρωση των παικτών στο πλάνο του προπονητή, με αμυντική λειτουργία που δεν έδωσε περιθώρια απειλής προς το τέρμα του Διούδη, με επιβολή του ρυθμού σε όλο το ενενηντάλεπτο απέφυγε τις εκπλήξεις , κλείδωσε το μηδέν και απείλησε όταν του δόθηκε η ευκαιρία.

Το πλάνο του Παπαδόπουλου

Ο Σούλης Παπαδόπουλος ορθά, αποφάσισε ότι οποιοδήποτε ρίσκο θα ήταν χωρίς αντίκρυσμα, μιας και τα αποτελέσματα από τους άλλους αγώνες ήταν εξίσου σημαντικά.
Με άμυνα στο μισό γήπεδο , με τις γραμμές πολύ κοντά, για να μην δώσει χώρους στους γρήγορους παίκτες της Ξάνθης, αλληλοκαλύψεις και διπλά μαρκαρίσματα στα πλάγια, πλην μερικών περιπτώσεων στο Β΄ ημίχρονο με Σμίθ-Κοέλιο, κατάφερε να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από την εστία του Διούδη.
Αυτό είχε αντίκτυπο στην επιθετική λειτουργία γιατί ο Άρης απειλούσε με τρεις παίκτες και όλοι οι άλλοι κρατούσαν τις θέσεις τους. Ήταν αναμενόμενο και προβλεπόμενο από τον πάγκο χωρίς να προβληματίσει ιδιαίτερα, ειδικά στο Α’ ημίχρονο. Η συμπαγής ομαδική αμυντική λειτουργία ήταν το ζητούμενο και επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η εμφάνιση του Τάτου
Παρότι η ενδεκάδα ήταν ίδια με τον τελευταίο αγώνα απέναντι στην Τρίπολη , ήταν εμφανής η αλλαγή στην τακτική συμπεριφορά του Τάτου. Ως κεντρώος στον άξονα , αμυντικά έμπαινε ανάμεσα στους Παπαστεργιανό και Τριανταφυλλάκο και κάλυπτε τον χώρο ως επιπλέον παίκτης μπροστά από την άμυνα.
Σε κάθε κατοχή της μπάλας ζητούσε μπάλα για να οργανώσει το παιχνίδι, κάτι που δεν το κατάφερε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά τραβούσε παίκτες επάνω του και γυρνούσε όλη την ομάδα της Ξάνθης πίσω. Ήταν το κλειδί της επιτυχίας για την σωστή διάταξη του Άρη και απέδωσε τα μέγιστα σ’ αυτόν τον τομέα.
Η σταθερότητα του Πουλίδο
Ο Πουλίδο έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει παίκτης με εμπειρία και ηρεμία στον χώρο της άμυνας. Καθοδήγησε όλους τους παίκτες να βρίσκονται σε καίριες θέσεις. Η τακτική του προσήλωση ήταν το «Α και το Ω» για να εφαρμοστεί το προπονητικό πλάνο, κατάφερε να κρατήσει τον ρυθμό σε χαμηλό τέμπο και προσπάθησε με μεγάλες μπαλιές να βγάλει αντεπιθέσεις. Στο ψηλό παιχνίδι έδωσε διαπιστευτήρια στο πως ένας παίκτης μπορεί να κερδίζει μάχες χωρίς να πηδάει ψηλά.
Η τοποθέτηση των πλάγιων παικτών
Η τοποθέτηση των Γιαννιώτα και Καζναφέρη είχε την ιδιαιτερότητα ότι σε κάθε επίθεση της Ξάνθης συνέκλιναν προς το κέντρο για να μην αφήσουν παίκτες αμαρκάριστους στον άξονα αλλά κρατώντας και κοντινή απόσταση από τον πλάγιο παίκτη της Ξάνθης σε περίπτωση που πήγαινε η μπάλα προς την γραμμή του πλαγίου. Ήταν μία κίνηση που είχε σκοπό να χαλάσει το όποιο passing game των αντιπάλων και πιέζοντας ασφυκτικά στον άξονα. Το σχέδιο πέτυχε και φάνηκε η αδυναμία των ακριτών να φτιάξει επίθεση.
Τα βασικά σημεία του παιχνιδιού:
  • Σχηματισμός για τον Άρη 4-2-3-1
  • Άμυνα χαμηλά , έξω από την περιοχή.
  • Πίεση στο μισό γήπεδο
  • Στο Β’ ημίχρονο πήρε μέτρα στο γήπεδο , ανέβηκε προς την περιοχή της Ξάνθης για να απαλείψει οποιαδήποτε απειλή.
  • Επιθετικά δεν λειτούργησε λόγω της αμυντικής διάταξης της Ξάνθης.

Τα ζητούμενα του Ουζουνίδη

Ο Ουζουνίδης προσπάθησε να κερδίσει το παιχνίδι με επιθετικογένη προσέγγιση στο σχηματισμό της ομάδας του αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει.
  • Σχηματισμός 4-2-3-1
  • Άμυνα συμπαγή με τα αμυντικά χαφ να έχουν γρήγορες επιστροφές και να μην δίνουν χώρους στον άξονα.
  • Προσπάθεια με Σμίθ και Μαρσελίνιο να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους στα πλάγια.
  • Λίγα overlap των πλάγιων αμυντικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παίκτης παραπάνω στον χώρο.

Συμπέρασμα

Ο Άρης έσωσε την κατηγορία κάνοντας στο τέλος τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις που έλειψαν σε όλη την χρονιά. Η ποιότητα των παικτών ήταν γνωστή από το καλοκαίρι αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν τέτοια που θα δικαιολογούσε τον υποβιβασμό σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του.
Η Ξάνθη δεν έφτασε τελικά , βαθμολογικά, στα play offs και ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά , με νέο πλέον προπονητή , αφού ο Ουζουνίδης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον πάγκο των Ακριτών.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ