ΠΑΟΚ-Αστέρας: 2-0 | Το δόγμα Στέφενς εξελίσσεται - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΟΚ-Αστέρας: 2-0 | Το δόγμα Στέφενς εξελίσσεται

ΠΑΟΚ-Αστέρας: 2-0 | Το δόγμα Στέφενς εξελίσσεταιΠΑΟΚ-Αστέρας: 2-0 | Το δόγμα Στέφενς εξελίσσεται



Οι διατάξεις των δύο ομάδων
paok-asteras-analysisΟι διατάξεις των δύο ομάδων
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε σχετικά άνετα του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα με 2-0 πιστοποιώντας ότι ποιοτικά βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από τους αντιπάλους του στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ο Δικέφαλος έδειξε πολύ καλά στοιχεία σε ομαδικό επίπεδο, έστω και αν είδε κάποιους από τους ποδοσφαιριστές του να μην πιάνουν υψηλά στάνταρ απόδοσης. Είναι σαφές ότι το ποδόσφαιρο που οραματίζεται ο Στέφενς έχει το επίκεντρο την ομάδα και όχι τα πρόσωπα και σε αυτή την κατεύθυνση ο ΠΑΟΚ έκανε σημαντικά βήματα προόδου.

Το δόγμα Στέφενς

Σε αρκετά προηγούμενα άρθρα έχουμε τονίσει τους άξονες των τακτικών «θέλω» του Ολλανδού:
  • Πίεση στον αντίπαλο
  • Καλή κυκλοφορία και κατοχή της μπάλας
  • Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με την μπάλα στα πόδια
  • Ανάπτυξη από τα πλάγια
Με τον Αστέρα ο ΠΑΟΚ εμφάνισε όλα τα παραπάνω για πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο Δικέφαλος πίεσε αποτελεσματικά τον αντίπαλο του και έκλεψε πολλές μπάλες αρκετά ψηλά στο γήπεδο κερδίζοντας την δυνατότητα για δεύτερες επιθέσεις σε ανοργάνωτη άμυνα. Σημαντική η συνεισφορά των Τζιόλη και Λάζαρ που πίεσαν στις πρώτες μπάλες των γηπεδούχων, έστω και αν είχαν να αντιμετωπίσουν 3 αντιπάλους στα χαφ. Η ομάδα αναπτύχθηκε από τα πλάγια με αρκετή επιτυχία με τους Κίτσιου και Λίνο να επιχειρούν συνέχεια επελάσεις και τους Νίνη/Στοχ να επιστρέφουν αρκετά συχνά στα μετόπισθεν παίζοντας την θέση ως σύγχρονοι πλάγιοι μέσοι.

Θέμα ρυθμού

Παρά τα παραπάνω, οι κυριότεροι τομείς βελτίωσης του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση σε σχέση με τις πρόσφατους αγώνες του, ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης σε συνδυασμό με το πλέον γνώριμο 60% ποσοστό κατοχής της μπάλας. Ο Στέφενς είδε τους παίκτες του να επιδιδονται σε παιχνίδι με την μία και γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο ρυθμός ήταν σαφώς ένα στοιχείο που έλειπε απο τον ΠΑΟΚ και τον διαφοροποιούσε από μία ομάδα που επιθυμεί το επιθετικό ποδόσφαιρο. Οι σωστές επαφές των Τζιόλη/ Λάζαρ/ Νίνη, η κινητικότητα του Στοχ σε όλο (σχεδόν) το γήπεδο και η επιλογή του Αθανασιάδη να κινείται πιο βαθειά δημιούργησαν συνθήκες συνεργασιών σε κοντινούς χώρους και ελευθέρωσαν τους πλάγιους μπακ. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω έγιναν απέναντι σε μία ομάδα που δεν κλείστηκε αλλά πίεσε έντονα στα χαφ – τότε η ομαδική προσπάθεια του ΠΑΟΚ αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Αστέρας Τρίπολης

Ο Αστέρας παρουσίασε κάτι διαφορετικό στην Τούμπα και ο κύριος Βεργέτης αξίζει εύσημα για την τακτική του προσέγγιση αφού τόλμησε να πιέσει τον ΠΑΟΚ ψηλά, να παίξει με παίκτες μπροστά από την μπάλα και να αφήσει ελευθερία κινήσεων στους περισσότερους των παικτών του. Η κακή απόδοση των Ουσέρο, Εντό, η αρκετά καλή απόδοση του ΠΑΟΚ και η… ψυχρολουσία των γκολ από στημένες φάσεις δεν επέτρεψαν στον Αστέρα να πάρει κάτι καλύτερο στο ματς. Οι Αρκάδες μετά το 70′ ανέβασαν ρυθμό και έχασαν ευκαιρίες αλλά έδειξαν ακόμα ότι είναι μία ομάδα που ψάχνεται – αλλά κυρίως ότι δεν έχουν φτιαχθεί για παιχνίδι αντεπιθέσεων.

Συμπέρασμα

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε άνετα μία εκ των αρκετά επικίνδυνων αναμετρήσεων που θα δώσει φέτος στην Τούμπα κυρίωςεξαιτίας της ομαδικής λειτουργίας και του εξαιρετικού ρυθμού ανάπτυξης. Χωρίς να έχει παίκτες που έπιασαν πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης ο ΠΑΟΚ ακολούθησε το δόγμα Στέφενς και ανέδειξε την διαφορά επιπέδου από τον αντίπαλο του. Τα γκολ ήρθαν από στημένα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την σωστή τακτική συμπεριφορά, την δημιουργία κλασσικών ευκαιριών και τα πολλά σουτ (8) εντός της αντίπαλης εστίας. “Ετσι κι αλλιώς το να κερδίζεις στημένα είναι μέρος της επιθετικής διαδικασίας και να τα εκμεταλλέυεσαι μέρος της προπόνησης.
Από την άλλη ο Αστέρας επέλεξε να κοιτάξει τον ΠΑΟΚ στα μάτια αλλά οι χαφ του δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα. Τα γκολ αποδιοργάνωσαν τον Βεργέτη που συμβιβάστηκε με την ιδέα της ήττας αρκετά νωρίς, παρά την αντεπίθεση μετά το 70′ . Η μετάβαση από ομάδα αντεπιθέσεων σε ομάδα ποδοσφαίρου πρωτοβουλίας απαιτεί δουλειά και χρόνο αλλά ο (κατά πολλούς ταλαντούχος) Βεργέτης δείχνει να πιστεύει στο πλάνο και τις δυνάμεις του.

http://www.overlap.gr/paok-asteras-2-0-to-dogma-stefens-exelissete/


ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ