Βέροια-Άρης: 0-1 | Τα πρώτα αποτελέσματα της φιλοσοφίας Μιλίνκοβιτς - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Βέροια-Άρης: 0-1 | Τα πρώτα αποτελέσματα της φιλοσοφίας Μιλίνκοβιτς

Βέροια-Άρης: 0-1 | Τα πρώτα αποτελέσματα της φιλοσοφίας Μιλίνκοβιτς

Βέροια-Άρης: 0-1 | Τα πρώτα αποτελέσματα της φιλοσοφίας Μιλίνκοβιτς



Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Οι διατάξεις των δύο ομάδων
Ο Άρης πήρε το διπλό στη Βέροια διότι εφάρμοσε κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή και επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο σε σχέση με τον αντίπαλο. Αντίθετα, οι γηπεδούχοι έπεσαν στην παγίδα του Μιλίνκοβιτς και αναγκάστηκαν να παίξουν ένα στυλ ποδοσφαίρου που δεν έχουν δουλέψει στις προπονήσεις.
veroia-aris-analysis

Η φιλοσοφία του Μιλίνκοβιτς

Ο Σέρβος έχει βελτιώσει την αγωνιστική συμπεριφορά του Άρη, διότι εφαρμόζει πιστά το μότο: «προσαρμόζουμε το σύστημα στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών και όχι τους ποδοσφαιριστές στο σύστημα που μας αρέσει». Διακρίνεται από ρεαλισμό και αναθέτει στους παίκτες συγκεκριμένα καθήκοντα, που είναι πρακτικά εφαρμόσιμα. Δηλαδή, δε ζητά σύνθετα πράγματα που απαιτούν πολύπλευρες δεξιότητες και roster ανώτερου ποιοτικού επιπέδου.
Η αναμέτρηση στη Βέροια επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικού προσανατολισμού, που κεφαλαιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και καλύπτει τις ατομικές αδυναμίες μέσω της ομαδικότητας. Οι βασικότεροι παράγοντες που συνέβαλλαν στην αλλαγή αγωνιστικής εικόνας συνοψίζονται κάτωθεν:
  • ποδόσφαιρο αναμονής που προσφέρει ανούσια κατοχή μπάλας στον αντίπαλο, δημιουργεί διπλή ζώνη άμυνας και προσφέρει δυνατότητα αλληλοκαλύψεων
  • βελτιωμένη αντιμετώπιση των «στημένων» φάσεων τόσο στην άμυνα όσο και την επίθεση
  • μετατόπιση του Έλσνερ από τον άξονα του κέντρου σε θέση center back
  • διατήρηση θέσεων από τα δύο αμυντικά χαφ που οδηγεί σε συμπαγή ανασταλτική λειτουργία
  • εσωτερικές αλλαγές θέσεων και προσώπων ανάλογα με την απόδοση και την εξέλιξη της αναμέτρησης (μεταφορά Ουντότζι δεξιά, Τάτου στον άξονα και αλλαγή Παπαδόπουλου με Αγκάνθο)
  • στοχοποίηση του φορμαρισμένου Ουντότζι, ώστε να συμμετέχει στην πλειοψηφία των επιθετικών ενεργειών
  • τοποθέτηση του Τάτου κοντά στον center for, λόγω της ικανότητάς του να συνδυάζεται σε κλειστό χώρο
Ο Άρης έχει, πλέον, υιοθετήσει συντηρητικό στυλ παιχνιδιού που έχει βασικό στόχο την ομοιογένεια στη μεσοαμυντική γραμμή ώστε να διατηρηθεί το μηδέν. Το επιθετικό σκέλος δίνει έμφαση κυρίως στις αντεπιθέσεις απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα (το παθητικό ποδόσφαιρο παρασύρει τον αντίπαλο να ανεβάζει παίκτες και δημιουργεί χώρους) και στην αποτελεσματικότητα από «στημένα».
Σταδιακά, οι κιτρινόμαυροι βρίσκουν αγωνιστική ταυτότητα και ψάχνουν τις νίκες μέσα από οργανωμένο τακτικό πλάνο. Χρειάζεται, βέβαια, μεγάλη προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση αλλά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Αυτά τα…δείγματα οδήγησαν στο τρίποντο στη Βέροια.
Τα στατιστικά του αγώνα
Τα στατιστικά του αγώνα

Αποσυντονισμός της Βέροιας

Η βασίλισσα του Βορρά χτίστηκε για να αμύνεται και να παίζει με target man στην επίθεση. Ποντάρει πολλά στην ικανότητα των εξτρέμ και την αποτελεσματικότητα του Μρντάκοβιτς στις 1vs1 αναμετρήσεις. Δεν ξέρει, όμως, να επιτίθεται οργανωμένα καθώς δεν έχει υπομονή και ποιότητα ώστε να διασπάσει τους κλειστούς χώρους με τη μπάλα κάτω.
Ο Μιλίνκοβιτς είχε «διαβάσει» το παιχνίδι του αντιπάλου και φρόντισε να αναδείξει τις αδυναμίες. Προσφέροντας πρωτοβουλία κινήσεων στους γηπεδούχους, τους ανάγκασε να «βγούνε από την άμυνά τους» και να ανεβάσουν τα μπακ. Μοιραία, λοιπόν, τους έριξε στην παγίδα της αντιμετώπισης καταστάσεων 1vs2 τις οποίες δεν έχουν δουλέψει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Ο Στόικα «απάντησε» γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-2, με στόχο να υπερφορτώσει την περιοχή του Διούδη. Ήταν, όμως, εμφανές ότι οι γηπεδούχοι δεν έχουν εμπειρία σε αυτό το στυλ παιχνιδιού και έκαναν πλειάδα λαθών. Ως αποτέλεσμα, η μοναδική ελπίδα επίτευξης τέρματος ήταν οι «στημένες φάσεις» που προβλημάτιζαν συχνά την κιτρινόμαυρη άμυνα ελέω…αυστηρής διαιτησίας. Πάρα ταύτα, η οργανωμένη λειτουργία των φιλοξενούμενων και τα σωστά man-to-man δεν επέτρεψαν στη Βέροια να διεκδικήσει τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας.

Συμπέρασμα

Η ικανοποιητική βαθμολογική συγκομιδή των κιτρινόμαυρων στα τελευταία δύο παιχνίδια δεν πρέπει να εφησυχάσει κανέναν στην ομάδα. Αντίθετα, η ψυχολογική ανάταση πρέπει να συνδυαστεί με σκληρή προπόνηση ώστε να διατηρηθεί η αμυντική σταθερότητα και να δοθεί έμφαση στη δημιουργία περισσότερων εφαρμόσιμων επιθετικών συστημάτων. Ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την μέτρια ποιότητα των πρόσφατων αντιπάλων του, αλλά είναι υποχρεωμένος να δουλέψει περισσότερα επιθετικά πλάνα ώστε να μην καταστεί προβλέψιμος στο προσεχές μέλλον.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναρρίχηση στον πίνακα είναι η ισονομία. Κανονικά, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Επειδή, ωστόσο, ο χώρος του ποδοσφαίρου έχει πολλές ιδιαιτερότητες κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή πολιτικής από τη διοίκηση ώστε να προλαμβάνονται τα… ‘εγκλήματα’ και να μη διαταράσσεται η ψυχική υγεία των πρωταγωνιστών και των φιλάθλων. Αν οι νίκες κοστίζουν τόσο πολύ, τότε οι ήττες είναι προδιαγεγραμμένες…


ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ