Στέφενς vs Σάντος: Ποιον ΠΑΟΚ προτιμάτε; - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στέφενς vs Σάντος: Ποιον ΠΑΟΚ προτιμάτε;

Με αφορμή το 3-2 επί της Μακάμπι και την χιτσχοκική εξέλιξη της αναμέτρησης, το overlap.gr απαντά στο…βασανιστικό ερώτημα: «Στέφενς ή Σάντος;». Χωρίς ιδιαίτερο πρόλογο, μπαίνουμε στο ‘ζουμί’ του debate παρουσιάζοντας το σύστημα που θα χρησιμοποιούσε ο καθένας απέναντι στους Ισραηλινούς.stefens

http://www.overlap.gr/wp-content/uploads/2013/10/stefens.jpgΤο κοινό δεδομένο

Η Μακάμπι Χάιφα παρατάσσεται με επιθετικογενές σύστημα 4-3-3, που συνήθως θυμίζει 4-2-3-1. Είναι ομάδα αντεπιθέσεων, με ταχείς ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς που εκμεταλλεύονται τον κενό χώρο. Στερείται, ωστόσο, εμπειρίας και ανασταλτικής ωριμότητας. Προτιμά, δηλαδή, να περιμένει τον αντίπαλο στα 3/5 του γηπέδου και να ‘ψάχνει’ το λάθος ώστε να ξεχυθεί στον κόντρα απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα.
Οι Ισραηλινοί δε χτίστηκαν για να διασπούν οργανωμένες άμυνες, αλλά μπορούν να ΄σκοτώσουν’ όποιον παίζει ‘ανοιχτά’ και χωρίς σκοπιμότητα. Η αγωνιστική ταυτότητά τους είναι συγκεκριμένη και, ως εκ τούτου, τόσο ο Στέφενς όσο και ο Σάντος θα κατάστρωναν το τακτικό πλάνο με βάση τα ως άνω χαρακτηριστικά.

Προσέγγιση Σάντος

Πιθανή διάταξη του Σάντος
Πιθανή διάταξη του Σάντος
Ο Πορτογάλος θα χρησιμοποιούσε οπισθοχωρημένο 4-2-3-1, που θα μετατρεπόταν σε 4-5-1 σε συνθήκες άμυνας. Στόχος θα ήταν να προσφέρει κατοχή στον αντίπαλο, διότι γνώριζε πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε set παιχνίδι. Με πιο απλά λόγια, θα παγίδευε τη Μακάμπι αναγκάζοντάς την να υιοθετήσει ένα στυλ παιχνιδιού που δεν της ταιριάζει.
  • θα επέλεγε τρία αμυντικά χαφ με τον Τζιώλη να ΄κρατάει θέση’ μπροστά από τα center back, τον Λάζαρ σε ρόλο support με τάση για box-to-box (όποτε το επέτρεπαν οι συνθήκες) και μπροστά τους τον Νίνη ο οποίος θα συμμετείχε τόσο στην αναχαίτιση του αντιπάλου όσο και την κάθετη προώθηση του παιχνιδιού
  • θα ξεκινούσε ο Τζαβέλας αντί του Λίνο (γιατί ο Στόχ δε μαρκάρει) και θα έκανε περιορισμένες προωθήσεις για να μην αφήσει κενό χώρο στην άμυνα. Ο Λίνο θα έμπαινε ως αλλαγή στο 70ο λεπτό, εφόσον το παιχνίδι ήταν 0-0
  • ο Σαλπιγγίδης θα χρησιμοποιούνταν στα δεξιά, ώστε να συμβάλλει στην ανασταλτική λειτουργία προσφέροντας βοήθειες στον Κίτσιου
  • ο Αθανασιάδης θα ήταν μόνος στην κορυφή σε ρόλο target man
Με αυτή την τακτική, ο Σάντος θα διασφάλιζε το μηδέν στην άμυνα. Το παιχνίδι θα ξεκινούσε, δηλαδή, από την ισοπαλία και θα υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες ήττας. Το tempo θα ήταν χαμηλό, το θέαμα κουραστικό και ο δικέφαλος θα επεδίωκε να διασπάσει την άμυνα των Ισραηλινών με υπομονή και ‘στημένες φάσεις’.
Τελικά, η αναμέτρηση θα έληγε 1-0 (ή 2-0 στο…τσακίρ κέφι) αλλά δε θα πλανιόταν πάνω από την Τούμπα το σύννεφο της ήττας και του ενδεχόμενου αποκλεισμού από τους ομίλους του Europa League.

Προσέγγιση Στέφενς

Η διάταξη του Στέφενς
Η διάταξη του Στέφενς
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ διέπεται από επιθετική φιλοσοφία και δεν προσάρμοσε το σύστημα στις αδυναμίες του αντιπάλου. Προσπάθησε να επιτεθεί οργανωμένα σε υψηλό tempo, ώστε να διασπάσει την (επιρρεπή στα λάθη) άμυνα των Ισραηλινών.
  • έστησε τον δικέφαλο με μεγάλο πλάτος και χωρίς βάθος στην άμυνα
  • έπαιξε με δύο center for στην ευθεία
  • δύο αμυντικά χαφ (σχεδόν) στην ευθεία, με τον Λάζαρ σε ρόλο box-to-box
  • ζήτησε τόσο από τον Λίνο όσο και από τον Κίτσιου να προωθούνται και να παίζουν overlap με το εξτρέμ της πλευράς τους
Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν, τελικά, να παίξουν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο διότι:
  • τα ατομικά λάθη και οι βιαστικές μεταβιβάσεις χάρισαν το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους
  • ο Στοχ ήταν σε πολύ κακή βραδιά και ο Νίνης δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στα τακτικά ζητούμενα της πτέρυγας
  • τα αμυντικά χαφ δε μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν κάθετα τους επιθετικούς, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί η ανάπτυξη στα άκρα και να επιχειρηθούν σέντρες / γιώμες που δεν προβλημάτιζαν τα center back της Μακάμπι
  • ο Αθανασιάδης δεν ήταν συμμετοχικός
Κι όμως….Ο δικέφαλος ανέτρεψε, τελικά, το αρνητικό αποτέλεσμα γιατί:
  • έχει εκπληκτική αποτελεσματικότητα στα ‘στημένα’
  • έχει καλή φυσική κατάσταση και ‘ποδοσφαιριστές – προσωπικότητες’ με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους
  • διαθέτει ποιοτικότερο και εμπειρότερο roster από τη Μακάμπι
  • πήρε ώθηση από τον παλμό της κερκίδας που άσκησε ‘ηχητική βία’ στον αντίπαλο
Το αγωνιστικό στυλ του Στέφενς ενδέχεται να οδηγούσε σε ένα επιβλητικό 4-1 ή 5-2, αλλά υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να οδηγήσει στην ήττα. Χαρίζει σπάνιες συγκινήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά δεν ενδείκνυται για καρδιακούς και για….προέδρους.

Συμπέρασμα

Αμφότεροι οι προπονητές διαθέτουν αδιαμφισβήτητες τακτικές γνώσεις και χαίρουν της εκτίμησης όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Προέρχονται από διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές και, όπως είναι λογικό, έχουν ένθερμους υποστηρικτές και… ορκισμένους εχθρούς.
Ο ΠΑΟΚ του Στέφενς είναι πιο ελκυστικός. Ίσως, όμως, ο ΠΑΟΚ του Σάντος να ήταν πιο αποτελεσματικός σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί το σύστημα του Στέφενς απαιτεί πολυσύνθετους ποδοσφαιριστές και δε συγχωρεί τα ατομικά λάθη, ενώ η τακτική του Σάντος ‘χωράει’ τους μέτριους γιατί βασίζεται στις αλληλοκαλύψεις και τους μικρούς χώρους.
Εσείς, ποιον ΠΑΟΚ θέλετε να βλέπετε;

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ