Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!
Ένα... λαίμαργο ταλέντο!
Ο Φρανκ Στράντλι ξεκίνησε να κλωτσάει μπάλα στην Κρίστιανσαντ, την πόλη στην οποία γεννήθηκε, με την τοπική Σταρτ να τον εντοπίζει και να τον εντάσσει στις ακαδημίες της. Σε ηλικία 17 ετών του προσφέρουν συμβόλαιο και... σοκάρονται από την εικόνα που βλέπουν στην αρχή της προετοιμασίας, αφού ο πιτσιρικάς έδειχνε ήδη μια τάση προς τα περιττά κιλά! Μάλιστα, οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι δαπάνησε τα χρήματα του μπόνους υπογραφής σε... παχυντικές ασχολίες! Ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής και κάνει εξαιρετική πρώτη σεζόν. Η δεύτερη ωστόσο περνάει χωρίς να σκοράρει ούτε μια φορά, αλλά το 1992 με 16 τέρματα σε 22 αγώνες επιστρέφει για τα καλά στο προσκήνιο.
Περαστικός από το Γιόρκσαϊρ
Έχοντας σημειώσει 36 γκολ σε 90 παιχνίδια, η Λιντς δαπάνησε 350.000 λίρες το 1993 για να τον αποκτήσει από τη Σταρτ, θεωρώντας ότι αποτελεί τον ιδανικό killer για τις πάσες του αείμνηστου Γκάρι Σπιντ. Στο ντεμπούτο του απέναντι στη Μίντλεσμπρο πέρασε αλλαγή στη θέση του Ροντ Γουάλας και σκόραρε έπειτα από λίγα λεπτά, κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει για λίγο ότι η ομάδα βρήκε φορ κλάσης. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τα βρήκε σκούρα στην προσαρμογή του στους ρυθμούς και την ταχύτητα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η σχέση του με τα «Παγώνια» θα μπορούσε να έχει αρχίσει νωρίτερα, καθώς τον είχαν εντοπίσει σε νεαρή ηλικία και ήθελαν να τον φέρουν στο «Έλαντ Ρόουντ» από τον Οκτώβριο του 1992.
Ωστόσο, έπρεπε να «καθαρίσει» με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και η μεταγραφή καθυστέρησε λόγω των προβλημάτων στην έκδοση άδειας εργασίας. Τα βρήκε σκούρα και τη σεζόν 1993-94 δεν ξεκίνησε βασικός σε ούτε ένα αγώνα. Αφού επέστρεψε στη χώρα του με τη μορφή δανεισμού για έξι μήνες στη Μπραν, τον Νοέμβριο του 1994 η νορβηγική ομάδα τον απέκτησε με μεταγραφή. Πέραν του τέρματος στο ντεμπούτο του, σκόραρε μόλις ένα ακόμα γκολ στην Αγγλία και σχετικά αφιερώματα τον συμπεριλαμβάνουν στους χειρότερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της Λιντς, ενώ το 1999 το έγκυρο και δημοφιλές περιοδικό FourFourTwo τον ανέδειξε ως τον χειρότερο παίκτη ever!
Ο Στράντλι, πάντως, κατάφερε να παίξει και 24 φορές στην Εθνική. Σε αφιέρωμα του Τύπου της Νορβηγίας για τους υπέρβαρους ποδοσφαιριστές στη χώρα, το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε με μάλλον ειρωνική διάθεση! «Είναι ο χειρότερος παίκτης που πέρασε ποτέ από τη Λιντς, αλλά και ο πιο χοντρός Νορβηγός που πήρε μεταγραφή για το εξωτερικό. Από τη στιγμή που ο Στράντλι συμπλήρωσε 24 συμμετοχές με την Εθνική, τότε κάθε νεαρό παιδί μπορεί να ελπίζει», έγραψαν χαρακτηριστικά οι συμπατριώτες του.
Το αστείο του βασιλιά, ο «Χοντρός Φρανκ» και.. η μπύρα pint!
Το «χοντρός Φρανκ» είναι το όνομα με τον οποίο τον θυμούνται όλοι στο Έλαντ Ρόουντ, ενώ πρόσφατα διαψεύστηκε για πολλοστή φορά μια ιστορία που συνόδευε παντού το όνομά του. Λέγεται ότι όταν είχε ερωτηθεί για το ποια ήταν αγαπημένη του μπύρα είχε απαντήσει ότι είναι η... πάιντ! Με τον όρο Pint, που αποτελεί και μονάδα μέτρησης υγρών, στο Νησί παραγγέλνουν στις παμπ τα ποτήρια μπύρας από το βαρέλι, δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια συγκεκριμένη μπύρα! Την εν λόγω ιστορία μάλιστα διηγήθηκε ο Πρίγκιπας Τσαρλς σε επίσκέψή του στη Νορβηγία στον βασιλιά και τη βασίλισσα της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του παίκτη!
«Το είπε ο βασιλιάς; Αυτό είναι σπουδαίο! Αλλά όπως έχω πει 150 φορές δεν έγινε ποτέ. Είναι ωραίο να κάνουν πλάκα οι βασιλιάδες, αλλά καλό είναι να μένουν στα πραγματικά γεγονότα. Έγινε μια πλάκα, η οποία εξελίχθηκε σε ιστορία. Πάντα ήμουν το θύμα στην προκειμένη περίπτωση, αλλά αν νομίζετε ότι έχει πλάκα, μπορείτε να συνεχίσετε να το λέτε! Δεν παίρνω και τόσο σοβαρά τον εαυτό μου!», απαντά ο πρώην ποδοσφαιριστής! Το αστείο το είχε ξεκινήσει ο πρώην συμπαίκτης του Φρόντε Όλσεν.
«Ανάσταση» και Παναθηναϊκός!
Στη Μπραν σκόραρε 14 γκολ σε 43 εμφανίσεις, ωστόσο τα αποδυτήρια της ομάδας εκείνη την περίοδο «έβραζαν» και ο Στράντλι ήταν ανάμεσα στους παίκτες που είχαν έρθει σε σύγκρουση με τον μέσο Τροντ Έγκιλ Σόλτβεντ, τον οποίο τελικά έδιωξαν από το σύλλογο, προκαλώντας... διαδήλωση από τους οπαδούς, που ήταν στο πλευρό του! Πριν την έναρξη της σεζόν έγινε και αλλαγή προπονητή. Ο Στράντλι βοήθησε την ομάδα του να φτάσει μέχρι τον (διπλό) τελικό Κυπέλλου και μάλιστα σκόραρε στον πρώτο αγώνα. Το 1996 πήρε μεταγραφή για τη Λίλστρομ, από την οποία το απέκτησε στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός. Τα επιτεύγματά του εκεί ήταν εντυπωσιακά. Σε 64 παιχνίδια σημείωσε 34 γκολ, τραβώντας εκ νέου τα βλέμματα πάνω του.
Όταν ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αρκετοί έκαναν λόγο για το νέο Βαζέχα. Από την πρώτη στιγμή που τον είδαν στο γήπεδο όμως, οι προσδοκίες τους γκρεμίστηκαν από την κοιλίτσα και τη συνολική κοψιά του! Πήγε στους «πράσινους» μαζί με τον συμπατριώτη του, Έρικ Μίκλαντ, ο οποίος παρότι ήταν πιο άγνωστος και είχε τις συστάσεις του προβληματικού χαρακτήρα ήταν εκείνος που τελικά έμεινε για να κάνει τη διαφορά! Τη σεζόν 97/98 ο Στράντλι έπαιξε 21 συνολικά ματς στο Πρωτάθλημα, ξεκινώντας βασικός στα 12, ενώ σημείωσε και 6 γκολ, χωρίς κανένα από αυτά πάντως να είναι σε δύσκολο ματς. Την επόμενη χρονιά, τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα. Ξεκίνησε βασικός μόλις δύο φορές, αγωνίστηκε 9 φορές και σκόραρε τρεις.
«Το γιατί δεν είμαι βασικός στον ΠΑΟ δεν είναι δικό μου θέμα αλλά του προπονητή μου», έλεγε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τον Βασίλη Δανιήλ, ωστόσο ήταν κοινός τόπος ότι... δεν ήταν για βασικός! Παράλληλα, αρκετοί τον συναντούσαν μπροστά τους σε εστιατόρια και ταβέρνες. Πάντως, δεν ξεχνά την εμπειρία του από το «τριφύλλι»: «Είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα στον Παναθηναϊκό, σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο. Μας άρεσε πολύ σε μένα και τον Έρικ, και θυμάμαι τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με μεγάλη νοσταλγία», έλεγε χαρακτηριστικά.
Αυλαία στην Άαλαμποργκ
Μετά τον Παναθηναϊκό, ο Στράντλι πήγε το 1999 στη δανέζικη Άαλαμποργκ, όπου ανανέωσε τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του πρώην αθλητικού διευθυντή της ομάδας, Λίνγκε Γιάκομπσεν, ο οποίος τον μνημόνευσε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντάς τον ως μία από τις καλύτερες μεταγραφές που έχει κάνει ποτέ, ενώ αρκετοί από τους οπαδούς της ομάδας έκαναν λόγο για τον καλύτερο επιθετικό που έχει παίξει ποτέ στη Δανία!
Στην πρώτη του χρονιά πήρε πρωτάθλημα και από «χοντρός Φρανκ» έγινε για τους οπαδούς της AaB «Βασιλιάς»! Σημείωσε σε 53 συμμετοχές 24 γκολ και κέρδισε το χειροκρότημα, λόγω του ότι παρότι είχε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που τον κράτησε εκτός για αρκετά ματς, το 2001 έπαιξε με δική του ευθύνη καθώς είχε ενοχλήσεις σε προσαγωγούς-κοιλιακούς και αναγκαζόταν συχνά να κάνει ενέσεις κορτιζόνης. Κρέμασε τα παπούτσια του τον Σεπτέμβριο του 2002 και... έβαλε στην τσέπη του 1 εκατομμύριο από ασφαλιστική. «Τελείωσαν οι σύριγγες του γιατρού, οπότε πρέπει να αποχαιρετίσω», έλεγε κάνοντας χιούμορ για το τέλος της καριέρας του!
Κοντά στα παιδιά
Η αυλαία στην ποδοσφαιρική του καριέρα έπεσε σε καλή ηλικία, αφού ήταν μόλις 29 χρονών όταν αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι το άθλημα του κατέστρεψε τα πόδια. Δούλεψε για λίγα χρόνια ως προπονητής και για λίγο ήταν μέλος στο τεχνικό επιτελείο της Σταρτ. Η συνέχεια, ωστόσο, της πορείας του αξίζει το χειροκρότημα. Ο Νορβηγός ακολούθησε το δρόμο του κοινωνικού λειτουργού, δουλεύοντας σε κέντρο για παιδιά στο Κρίστιανσταντ για άτομα από 13 μέχρι 18 ετών, τα οποία είχαν μπλεξίματα με ναρκωτικά, με παραβατική συμπεριφορά, αλλά και ενδοοικογενειακά προβλήματα. Πατέρας τριών παιδιών ο ίδιος, παραλλήλιζε τους πιτσιρικάδες με τους οποίους δούλευε με μέλη της οικογένειάς του! «Είναι μια υπέροχη δουλειά και μου ταιριάζει. Είμαι προπονητής στα παιδιά μου, όμως και αυτά είναι δικά μου παιδιά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα», τόνιζε.
Επιστροφή στη δράση και.. πίτσες!
Το 2009, ο Στράντλι μαζί με τον Αντρέας Λουντ, ο οποίος συστήθηκε στο ελληνικό κοινό στα ματς του Ολυμπιακού με τη Μόλντε για το Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, αποφάσισαν να ηγηθούν της προσπάθειεας ανόδου της ερασιτεχνικής Λουντ FC στην 5η κατηγορία του νορβηγικού ποδοσφαίρου, παίζοντας έτσι ορισμένα ματς. «Έπαιξα κάποια παιχνίδια για να βοηθήσω τους φίλους μου και να πάρω λίγο μυρωδιά από γήπεδα. Δεν έπαιξα πάρα πολύ, όμως είμαι έτοιμος να ξαναμπώ στο γήπεδο. Όχι σε μεγάλες κατηγορίες, αλλά σε μικρές ομάδες τα καταφέρνω ακόμα. Αν και τα πόδια μου δεν είναι όπως ήταν και νομίζω ότι τα πηγαίνω καλύτερα ως κεντρικός αμυντικός!», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Επόμενος σταθμός της καριέρας του η πίτσα!
Πώς όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με τις πιτσαρίες; «Έγινε τυχαία. Μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να αναλάβω ένα εστιατόριο, πήγε καλά και στη συνέχεια άνοιξε ακόμα ένα, ενώ ίσως υπάρξει και τρίτο», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Στράντλι δημιουργεί ο ίδιος στην κουζίνα και το απολαμβάνει! Όσον αφορά το αν θα ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο; «Φαντάζομαι ότι ποτέ δεν το είχα μέσα μου να γίνω προπονητής». Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι του λείπει το συναίσθημα του να κερδίζεις σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ενώ παραδέχεται πως του έχει μείνει ένα παράπονο για το ότι δεν το προσπάθησε περισσότερο για καριέρα στο εξωτερικό..