Γιάννης Αναστασίου: ο πρωταγωνιστής του ντέρμπι - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Αναστασίου: ο πρωταγωνιστής του ντέρμπι

anastasioy
Θα μπορούσε να είναι και ο νικητής του ντέρμπι των αιωνίων όμως το γκολ του Μήτρογλου στο τέλος του παιχνιδιού έδωσε τη νίκη στους ερυθρόλευκους. Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και Αναστασίου εναντίον Μίτσελ. Η τακτική προσέγγιση του Έλληνα τεχνικού βοήθησε τον Παναθηναϊκό να αναδείξει τις ικανότητες των παικτών του αλλά και να καλύψει πολλές από τις αδυναμίες της ομάδας. Η εμφάνιση των πρασίνων ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και αυτό πρέπει να πιστωθεί στον κ. Αναστασίου.
Η διάταξη των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου δημιουργούσε πολλές «παγίδες» στους ερυθρόλευκους. Οι Ζέκα, Μέντεζ και Λαγός (ο Αμπέιντ τον αντικατέστησε) ήταν οι τρεις στον χώρο του κέντρου που είχαν αναλάβει τα χαλινάρια της ομάδας. Είτε η ομάδα αμύνονταν είτε βρισκόταν στην επίθεση οι τρεις είχαν δυναμική παρουσία.
Ο Μέντεζ που αγωνίζονταν στον άξονα είχε την εντολή από τον κ. Αναστασίου να γυρνάει αρκετά πίσω ώστε να δέχεται την πρώτη πάσα των αμυντικών του Τριφυλλιού και να βοηθάει δεξιά είτε αριστερά σε καταστάσεις υπερφόρτωσης μίας γραμμής των ερυθρόλευκων. Ο Ζέκα στο πρώτο μέρος είχε την εντολή να βοηθάει στα ανεβάσματα του Σαλίνο και να τον επιτηρεί όταν αυτός ανεβαίνει (και ανέβαινε διαρκώς). Ο δεξιός μπακ των ερυθρόλευκων έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι και ήταν πολύ κινητικός και ορεξάτος όμως θα ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματικός αν δεν έπεφτε πάνω του ο Ζέκα.
Στο δεύτερο μέρος ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού άλλαξε πλευρά και συνέχισε το ασφυκτικό πρέσινγκ στους αντιπάλους. Ο Λαγός είχε τις ίδιες αρμοδιότητες από την δική του πλευρά, βοηθώντας παράλληλα τον Μέντεζ στον χώρο του κέντρου. Ο Αμπέιντ όταν μπήκε στο παιχνίδι κινήθηκε στην αριστερή πλευρά των τριών του κέντρου με διάθεση για κλεψίματα και γρήγορες αντεπιθέσεις.
Αυτή η τακτική βοήθησε στην αποδυνάμωση των δυο πλευρών του Ολυμπιακού και στην αντιμετώπιση των ταχύτατων Σαλίνο και Χολέμπας. Επιθετικά οι τρεις τους είχαν την ξεκάθαρη εντολή να ψάχνουν τον Πράνιτς που στην ουσία ήταν ο συνδετικός κρίκος της μεσαίας γραμμής με την επίθεση. Βέβαια, πολλές φορές οι δυο επιθετικοί της ομάδας Φιγκερόα και Μπέργκ έβγαιναν από την περιοχή για να πάρουν μπάλες.
Η εντολή στον Πράνιτς ήταν να ανεβαίνει και να συνεργάζεται με τους επιθετικούς δημιουργώντας έτσι μία πολύ επικίνδυνη επιθετική τριπλέτα. Οι τρεις του κέντρου λειτουργούσαν ως «σωματοφύλακες» του Κροάτη που οργάνωνε τις επιθετικές ενέργειες της ομάδας του. Είχε μάλιστα έναν πιο ελεύθερο ρόλο στο γήπεδο καθώς έβγαινε και στα πλάγια δημιουργώντας κινδύνους στην άμυνα του Ολυμπιακού.
Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Μπέργκ και Φιγκερόα ήταν σίγουρα μία επιλογή που περιείχε ρίσκο για τον κ. Αναστασίου που όμως απέδωσε καρπούς κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης διάθεσης που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήρθε όμως σίγουρα η εμφάνιση της ομάδας έδωσε credit στον προπονητή της. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ διαβασμένος στο ντέρμπι των αιωνίων και ενώ η διαφορά των μπάτζετ των δυο ομάδων είναι πολύ μεγάλη, η εικόνα τους στο γήπεδο δεν το επιβεβαίωσε. Αυτό βέβαια είναι λογικό σε ένα μεγάλο ντέρμπι, όπου μετράει πολύ η δύναμη και το πάθος των ποδοσφαιριστών όμως σίγουρα ο Παναθηναϊκός μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά από την Σαββατιάτικη αναμέτρηση.

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ