προταση βιβλιο - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

προταση βιβλιο

altΤο πρώτο εικονογραφημένο ποδοσφαιρικό παραμύθι με θέμα - ποιόν άλλον - τον ΠΑΟΚ κυκλοφόρησε μόλις.
Αναφέρεται στην πορεία του ΠΑΟΚ, από την προσφυγιά στην καταξίωση και στον τίτλο του πρωταθλητή, το 1976, μέσα από τόσες αντιξοότητες. Το παραμύθι παρουσιάζει μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια του ΠAOK να προοδεύσει, να καθιερωθεί και να γίνει πρωταθλητής. Το μικρό ΠΑΟΚτσάκι, ο ήρωας του παραμυθιού, μεγαλώνοντας σε ένα προσφυγικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη, στην Άνω πόλη και στην αγορά, στο Καπάνι, όπου είναι το ραφτάδικο του παππού του που ήρθε από την Πόλη, νιώθει παντού γύρω του την αύρα του ΠΑΟΚ.
Η ιστορία εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60.
Η ποδοσφαιρική Ελλάδα συγκλονίζεται από την αρπαγή του Κούδα, του μεγάλου ‘αστεριού’ της εποχής και του ΠΑΟΚ, από τον Ολυμπιακό, τον οποίο ο πρόεδρος της ομάδας, ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης, αρνείται για δύο ολόκληρα χρόνια να παραχωρήσει παρά τις πιέσεις και τις απειλές. Ο ΠΑΟΚ κινείται στις μεσαίες θέσεις. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος και κάποιοι φωτισμένοι παράγοντες του συλλόγου, κινούνται μεθοδικά και μαζεύουν σιγά-σιγά ότι καλύτερο υπάρχει από ταλέντα στη Βόρεια Ελλάδα. Μια μεγάλη ομάδα, η καλύτερη ίσως που πέρασε ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αρχίζει να δημιουργείται. Και τότε θεριεύει το όνειρο να δουν τον ΠΑΟΚ τους πρωταθλητή.
Μια φθινοπωρινή Κυριακή του ’66 ένα μικρό προσφυγόπουλο, το πηγαίνει ο πατέρας του για πρώτη φορά στο γήπεδο τους Τούμπας. Ο μικρός τρελαίνεται με τον ΠΑΟΚ και την ατμόσφαιρα του γηπέδου, εκστασιάζεται από τα γκόλ και τη νίκη. Γίνεται αμέσως ΠΑΟΚτσάκι και αρχίζει να παρακολουθεί την ομάδα. Να καρδιοχτυπά και να υποφέρει. Να χαίρεται και να ελπίζει κι αυτός.
Στο μεταξύ η ομάδα φτιάχνεται και ωριμάζει αργά και σταθερά. Απειλεί τους μεγάλους του κέντρου, του ‘κατεστημένου’ και δέχεται την αντίδρασή τους και την αδικία ‘στο πετσί’ της. Παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο, παίρνει δύο Κύπελλα Ελλάδος, μέσα στην Αθήνα, της στερούν άλλα δύο της κλέβουν το πρωτάθλημα του ΄73-΄74. Ταυτόχρονα και κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη, με επιτυχίες απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Λυών, Άγιαξ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα νιώθουν τη δύναμή της. Γίνεται ο μπροστάρης όλης της ελληνικής επαρχίας.
Και φθάνουμε σε μια μαγιάτικη Κυριακή του ’76 και στο τελευταίο λεπτό ενός αγώνα με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ με νίκη έπαιρνε το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Πιέζει αφόρητα την ΑΕΚ για 90 λεπτά, χάνει πέναλτι αλλά το σκορ είναι 0-0. Στην τελευταία σχεδόν φάση του αγώνα, ο Γκουερίνο πετάγεται σαν σαΐτα, προλαβαίνει μια χαμένη μπαλιά που πήγαινε να περάσει δίπλα από το δοκάρι της ΑΕΚ και την στέλνει στα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής Ελλάδας. Οι οπαδοί του στα ουράνια. Ο Γκουερίνο πανηγυρίζει στα κάγκελα μαζί τους. Η φωτογραφία του έμεινε ιστορική. Ο ήρωάς μας, 18 χρονών πια, πανηγυρίζει κι αυτός στην κερκίδα, στο σημείο που πήγε ο σκόρερ. Κλείνει τα μάτια του και αφήνει να τρέξουν από το μυαλό του οι εικόνες αυτής της δύσκολης πορείας, η οποία μοιάζει σαν παραμύθι.
alt

alt

Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεών του και το παρουσιάζει με τη μορφή ενός παιδικού παραμυθιού. Θέλει να μεταφέρει στα μικρά παιδιά, στα μικρά Παοκτσάκια, σε μια δική τους γλώσσα, το μεγαλείο αυτής της ομάδας και τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να καθιερωθεί ως μια από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και να κάνει όνομα στην Ευρώπη. Έλα όμως που το παραμύθι αυτό το "ρουφάνε" τελικά πρώτοι οι μπαμπάδες! Άλλωστε πολλοί απ΄ αυτούς έζησαν και "ξαναζούν" έτσι τα γεγονότα και τις μεγάλες στιγμές.
Στο τέλος ο συγγραφέας δίνει το λόγο στους μεγάλους πρωταγωνιστές που θυμούνται τις πιο συγκλονιστικές στιγμές. Έτσι, ο Γκουερίνο λέει πώς προετοιμάστηκε όλη τη βδομάδα για εκείνο το ματς και τι κόλπο έκανε για να βάλει το γκολ-πρωτάθλημα, ο Κούδας πώς εμψύχωσε τους συμπαίκτες του, ως αρχηγός, στην καταπακτή του Καραϊσκάκη, με αποτέλεσμα μια εκπληκτική εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ και την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου, ο δε Σαράφης πώς έβαζε τα γκολ με την περίφημη κεφαλιά και τι του είπε ο Κελεσίδης μετά από ένα θρυλικό γκολ που του έβαλε στην Τούμπα το ’74. Ο Κούλης Αποστολίδης προλογίζει το βιβλίο.
Το παραμύθι του ΠΑΟΚ πωλείται στα βιβλιοπωλεία και στα καλά infokiosk – presspoint (ψιλικά-μεγάλα περίπτερα κλπ)
Συγγραφέας και εκδότης είναι ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

ολαπαοκ.γρ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ