ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΥΝΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΜΥΝΑ


Παναθηναϊκός και άμυνα είναι δυο λέξεις, δυο έννοιες που η μία συμπληρώνει την άλλη. Χρόνια τώρα στο μπασκετικό DNA της ομάδας έχει μπολιαστεί η αμυντική φιλοσοφία.


 Έτσι είχε μάθει πριν τον Διαμαντίδη, έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται και χωρίς τον βετεράνο πλέον Καστοριανό γκαρντ.

Ο Πεδουλάκης το ξέρει, εξάλλου είναι και ο ίδιος θιασώτης της πολύ καλής άμυνας και φρόντισε με τις μεταγραφές που εκανε να ενισχύσει την ομάδα αμυντικά αλλά και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα μπορεί να τρέχει, να σουτάρει και γενικά να πιέζει σε όλο το γήπεδο. Ο Έλληνας τεχνικός έχει βρει ακριβώς τα κουμπιά του Παναθηναϊκού και ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις.

Η μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας στα δυο δυνατά τουρνουά που έλαβε μέρος πιστοποίησε ακριβώς ότι χωρίς άμυνα δεν είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να κερδίζει παιχνίδια. Ειδικά στη Μόσχα αυτό ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Από την Μακάμπι ηττήθηκε γιατί δεν μπόρεσε να περιορίσει αμυντικά την ομάδα του λαού ενώ με την Ούνιξ έβγαλε αρκετή αμυντική ενέργεια με αποτέλεσμα η Ρωσική ομάδα να σημειώσει μόλις 58 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός φέτος αυτό θα προσπαθεί να κάνει να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους μεταξύ 60 και 65. Όταν θα γίνεται αυτό δεν θα εχει πρόβλημα, στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εχει καθαρό μυαλό στην επίθεση.

Χωρίς όμως τα κατάλληλα αμυντικά εργαλεία όλη η σκέψη, τα πλάνα και τα σχεδία του τεχνικού επιτελείου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Οι φετινές μεταγραφές είναι οι καλύτερες των τελευταίων 4 ετών αφού αποκτήθηκαν παίκτες που και την άμυνα έχουν μέσα στο παιχνίδι τους αλλά και μπορούν να σουτάρουν, να πασάρουν και γενικά να δημιουργήσουν προβλήματα στον αντίπαλο.

Ο Πεδουλάκης έψαχνε να βρει το «alter-ego» του Γκίστ και το βρήκε στο πρόσωπο του Κρις Σίγκλετον. Οι δυο τους μαζι μπορούν αμυντικά να βραχυκυκλώσουν τις αντίπαλες ομάδες με τα ψηλά κορμιά τους αλλά και με τα γρήγορα πόδια τους, που μπορούν να κόψουν τα pick n roll των αντίπαλων, να μαρκάρουν τα αντίπαλα γκαρντ(τέχνασμα που είχε βγει στον Πεδουλάκη στους τελικούς του 2013 με τον Γκίστ πάνω στον Σπανούλη), αλλά και να δημιουργήσουν κινδύνους επιθετικά καθως διαθέτουν αξιόπιστο σουτ από μέση αλλά και από μακρινή απόσταση.

Στη φιλοσοφία του προπονητή του Παναθηναϊκού είναι τα σέντερ να μπορούν να σουτάρουν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήρθε στην ομάδα ο Γιάννης Μπουρούσης, ο κορυφαίος Ευρωπαίος σέντερ και πολυτιμότερος παίκτης της ACB. Ο Μπουρούσης είναι ένας σέντερ με όλα να σύγχρονα στοιχεία που απαιτεί η θέση.

Στα γκαρντ υπάρχει ένα κράμα από παίκτες και που ξέρουν να παίζουν άμυνα και μπορούν να σκοράρουν, όπως ο Τζέιμς. Ο Αμερικανός ,που ήρθε πακέτο με τον Μπουρούση από τη Λαμποράλ , ξέρει να πιέζει, να αμύνεται αλλά και να δημιουργεί πολλούς κίνδυνους ενω συνεργάζεται άψογα με τον Γιάννη Μπουρούση.

Σε αυτούς υπάρχουν και άλλοι που αποκτήθηκαν χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες αλλά θα δώσουν πολλές λύσεις όπως ο Ρίβερς αλλά και ο Νίκολς. Δυο παίκτες δυο πρωταθλητές Ευρώπης με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ ήρθαν στον Παναθηναϊκό και με την εμπειρία τους αναμένεται να βοηθήσουν. Ειδικά ο Κει Σι Ρίβερς που αναμένεται μαζι με το Χαραλαμπόπουλο να καλύψει τη θέση 3 είναι παίκτης με αμυντικές αρετές ενώ οπότε μπορεί εκτελεί και στην επίθεση. Όσο για τον Ντιμίτρις Νίκολς τα λεγόμενα του κόουτς Ιτούδη που τον είχε στην ΤΣΣΚΑ είναι αρκετά για την αξία του.. «Με βαριά καρδιά τον άφησα ελεύθερο» αυτό είχε τονίσει σε συνέντευξη του ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες για να φτάσει ψηλά στην Ευρώπη αλλά και να αποκτήσει και πάλι την κυριαρχία του στην Ελλάδα, βεβαία χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά και να αποβάλει τελείως τα νέκρα διαστήματα στο παιχνίδι του. η φετινή σεζόν έχει πολύ δρόμο και ακόμα είμαστε στα δοκιμαστικά.

Επιμέλεια κειμένου:Θάνος Φωτόπουλος

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ