ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη της φετινής ευρωπαϊκής μπασκετικής σεζόν, της πρώτης στην νέα εποχή που οραματίζεται η ευρωλίγκα και ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο ιθύνων νους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αποφάσισε φέτος να κάνει κάτι καινοτόμο να δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα που να πλησιάζει κάπως στα Αμερικανικά πρότυπα ώστε να προσελκύσει κόσμο και πιθανούς νέους επενδύτες.

Βεβαία το ΝΒΑ από την ευρωλίγκα απέχει σε απόσταση πολλών ετών φωτός καθώς εκεί τόσο η διαφημιστική πίτα όσο και τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων εκτινάξουν στα ύψη τα κέρδη των συλλόγων σε σημείο μάλιστα που η ευρωλίγκα μοιάζει σαν τον φτωχό συγγενή ή καλύτερα σαν την Α2 της Αμερικής.

Η Ευρωλίγκα ,που φέτος διανύει τον 16ο χρόνο της με την παρούσα μορφή , έχει ίσως την μεγάλη της ευκαιρία ώστε να γιγαντωθεί να μπει στα σπίτια του κόσμου αλλά και να πείσει ενδεχομένως και αυτό είναι το στοίχημα την αγορά ότι το προϊόν είναι καλό και αξίζει προβολής.

Στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης θέση έχουν μόνο οι κορυφαίες ομάδες που διαθέτουν και κόσμο και είναι και εύρωστες οικονομικά ώστε να στηρίζουν και αυτές τη διοργάνωση.

Η κλειστή λίγκα που οραματίζεται ο Τζόρντι Μπερτομέου σημαίνει σίγουρα κέρδη και εγγυάται θέαμα και μπάσκετ υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου, όμως εγείρει αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες που βλέπουν τα δικά τους πρωταθλήματα να χάνουν την αίγλη τους από τη στιγμή μάλιστα που τα 16 εισιτήρια που οδηγούν στην ευρωλίγκα είναι κατοχυρωμένα από τα μεγάλα κλαμπ με 10ετη συμβόλαια.

Το επίπεδο των εθνικών πρωταθλημάτων δεν είναι ανάλογο των προηγούμενων ετών και αυτό το βλέπουμε και στα δικά μας τα μέρη. Από τη στιγμή που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν σίγουρη θέση στην ευρωλίγκα ανεξάρτητου τελικής κατάταξης το πρωτάθλημα χάνει το ενδιαφέρον του.

Χρόνια τώρα το Ελληνικό μπάσκετ ζητάει η χώρα μας να έχει τουλάχιστον άλλη μια εκπροσώπηση ώστε να αποκτήσει νόημα το πρωτάθλημα αλλά η ευρωλίγκα σφυρίζει αδιάφορα παραβλέποντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό μπάσκετ στο σύνολο του έχει κατακτήσει 4 ευρωλίγκες και έχει ακόμα μια συμμέτοχη σε τελικό.

Η φετινή χρόνια είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ αρκεί όλοι να συνεργαστούν με όλους για να πετύχουν το αποτέλεσμα που πρέπει. Το μπάσκετ στην Ευρώπη πρέπει να καθιερωθεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται και επιμονή και υπομονή.

Τα πάντα είναι αλυσίδα... πάει καλά το προϊόν έχει έσοδα η ευρωλίγκα, έρχονται νέοι επενδύτες, επωφελούνται και οι ομάδες. Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα κρίνονται από την παραμικρή λεπτομέρεια και πρέπει όλα να δουλέψουν στην εντέλεια και όλοι να συνεργαστούν.
Επιμέλεια κειμένου: Θάνος Φωτόπουλος

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ