ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου, στις Υπέροχες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Σχολείο Αθλητισμού του ΠΣΑΤ, το οποίο είχε διάρκεια ως την Δευτέρα 1η Ιουλίου. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και θα πρέπεινα καθιερωθεί αυτήν την περίοδο και όχι Οκτωβριο όπως πρώτα .

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της ΔΟΑ, η Αρχαιολόγος Βασιλική Τζαχρήστα.
Μεταξύ άλλων στην έναρξη παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας Γιώργος Αλικάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Μικαέλο Παπαδάκης, ο τέως Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου και οι Καθηγήτριες Πανεπιστημίου Γιώτα Αντωνοπούλου και Κωνσταντίνα Γογγάκη. Την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ και τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο δημοσιογράφος και ιστορικός-αρχαιολόγος Χάρης Γκουγκουλίτσας.
.
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Γιώτα Αντωνοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που ανέλυσε την ταυτότητα τόπου, το λεγόμενο branding σε σχέση με τον αθλητισμό και τις αθλητικές διοργανώσεις.
Ακολούθησε η Κωνσταντίνα Γογγάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που έκανε τη σύγκριση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964, με τους Αγώνες που θα γίνουν το τ2020 στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Μετά ήταν η σειρά του τέως Προέδρου του ΠΣΑΤ Σωτήρη Τριανταφύλλου, που αναφέρθηκε στα  «Mega events και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στα Media», αναλύοντας παραδείγματα επιτυχημένων ΜΜΕ.
Τις πρωινές διαλέξεις έκλεισαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαμουζέλος που μίλησε για τις Ολυμπιακές Αξίες και τα ΜΜΕκαι την εξοικείωση των δημοσιογράφων με αυτές και την προβολή τους» και ο Περικλής Μακρής, Προϊστάμενος Ενημέρωσης και Διεθνών Διοργανώσεων ΕΡΤ που αναφέρθηκε στον τρόπο που η δημόσια τηλεόραση ετοιμάζεται να καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Το απόγευμα, οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Γενικό Γραμματέα της ΔΕΜΑ, Ιάκωβο Φιλιππούση που παρουσίασε τη λειτουργία της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων, το ρόλο της και τις προοπτικές που έχει, κάνοντας έτσι την εισαγωγή για την παρουσίαση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019» που έκαναν, ο Γιώργος Μπεμπέτσος, Διευθυντής Αθλημάτων και Εγκαταστάσεων και ο Σπύρος Μπουλής, Διευθυντής Υπηρεσιών & Γραφείου Τύπου.
Με ιδιαίτερα σημαντικές παρουσιάσεις συνεχίστηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου το Διεθνές Σχολείο Αθλητισμού του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση του Olympic Broadcasting Services, από τον Γιάννη Εξαρχο Chief Executive Officer του OBS, ο οποίος ταξίδεψε αυθημερόν στην Αρχαία Ολυμπία από τη Μαδρίτη για να μιλήσει στο Διεθνές Σχολείο.
Αναφέρθηκε στη δημιουργία του OBS καθώς και στον τρόπο κάλυψης και μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικά ενόψει του Τόκιο και τις ειδικές απαιτήσεις που έχει η νέα εποχή των ΜΜΕ και των Social Media.
Aκολούθησε ο σύμβουλος του Olympic Channel Κώστας Βερνίκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ολυμπιακού Καναλιού και την απήχηση που έχει ειδικά στις πιο νεαρές ηλικίες.
Τη σκυτάλη στις ομιλίες πήρε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής που μίλησε για τις εμπειρίες που έχει από την κάλυψη πέντε φορές, των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίζοντας ότι οι στιγμές αυτές ήταν από τις καλύτερες στη μακρά δημοσιογραφική του πορεία.
Η μέρα έκλεισε με το θέμα «Η τέχνη της φωτογραφίας στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», για το οποίο μίλησαν ο Αργύρης Μακρής (IN TIME) και ο Αντώνης Νικολόπουλος (EUROKINISSI).
Tις εργασίες της 2ης ημέρας παρακολούθησε και η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Ελενα Ριζεάκου, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τη συνεργασία που έχει με τον ΠΣΑΤ. Το πρωϊ είχε πραγματοποιηθεί 4 ωρη ξενάγηση με αρχαιολόγο στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία, και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από το σύνολο των, ανεκτίμητης αξίας, εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.

Το κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελείται από εκθεσιακούς, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει τον προθάλαμο και δώδεκα αίθουσες, που όλες φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων, προερχομένων από την ιερή Άλτι. Οι βοηθητικοί-λειτουργικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.ά.) βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του Μουσείου, ενώ το πωλητήριο λειτουργεί σε ξεχωριστό οικοδόμημα, ανάμεσα στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Το Μουσείο διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους, που καταλαμβάνουν τμήμα της ανατολικής πτέρυγας και του υπογείου, καθώς και εργαστήρια συντήρησης πήλινων, χάλκινων, λίθινων αντικειμένων, ψηφιδωτών και μικροευρημάτων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, που εποπτεύεται από τη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος, ιδιαίτερα μετά την αναμόρφωσή του το 2004, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, φιλοδοξεί να παρουσιάσει στον επισκέπτη τη μακραίωνη ιστορία του ιερού, σύμφωνα με τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις.

 




ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΩΝΙΟΥ



  Η τρίτη μέρα του Σχολείου ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να παρουσιάζει τη Διεθνή Ημέρα των Αθλητικών Συντακτών και τον Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS, Γιάννη Δάρρα να παρουσιάζει τα «Δημοσιογραφικά Βραβεία AIPS».

Ο  Αλέξανδρος Τζέκης έκανε την παρουσίαση της Διδακτορικής Διατριβής με τίτλο «Ο Τύπος σε κρίση, η περίπτωση των ελληνικών αθλητικών εφημερίδων», ενώ ο Γενικός Γραμματέας της  Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, Μικαέλο Παπαδάκης μίλησε για το «πώς η Κύπρος επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, επενδύοντας στον αθλητικό τουρισμό».
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΠΣΑΤ-ΕΣΠΑ «Καινοτόμες Δράσεις Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων», από τον Δημήτρη Άσπρο και το Διεθνές Σχολείο ολοκληρώθηκε με την ανάλυση από τον Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, Δημοσιογράφο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, του περιεχομένου: «Ο Βασιλιάς των πρωτοσέλιδων και οι λοιποί … φτωχοί συγγενείς του Ελληνικού Αθλητικού Τύπου. Μια ανάλυση περιεχομένου για το 2016».
Επίσης, εκ μέρους της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας Μικαέλο Παπαδάκης έδωσε μία αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, για τη συνεργασία με τον ΠΣΑΤ.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ θέλει να ευχαριστήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από τον ΠΣΑΤ ιδιαίτερα τον κ.Τουτσίδη μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΤ,  για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, την 3πλή ημερήσια διατροφή και φυσικά για τις εγκαταστάσεις πισίνας!

υ.γ Φυσικά δεν έλειψε και η εξερεύνηση της διάσημης παραλίας της Κουρούτας!

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ