Leeds United Service Crew: Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Leeds - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Leeds United Service Crew: Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Leeds

Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει τους φανατικούς οπαδούς της. Αυτοί όμως της Leeds, είναι μια κατηγορία μόνοι τους!


Το Λιντς τοποθετείται χωρικά στην κομητεία του δυτικού Γιόρκσαιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κύρια ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης είναι η Leeds United, ένας σύλλογος με πλούσια ιστορία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το κύρος που έχει αποκτήσει όχι μόνο στο «Νησί» αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας θαυμασμό με τα κατορθώματά της στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.
Το καμάρι της πόλης ακολουθούν πιστά οι L.U.S.C. (Leeds United Service Crew) μια οπαδική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1974 στα σκοτεινά σοκάκια της πόλης του Λιντς. Πήρε το όνομά της από το είδος των τρένων που χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί της, οι οποίοι προτιμούσαν να χρησιμοποιούν τα υπεραστικά δημόσια τρένα παρά αυτά που ήταν ειδικά σχεδιασμένα για εκτός έδρας μετακινήσεις. Ο λόγος προφανώς ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα πρώτα.
Τη δεκαετία του 80’, δεκαετία κατά την οποία η μάστιγα του χουλιγκανισμού χτυπούσε ανελέητα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι LUSC είχαν χαρακτηρισθεί ως συμμορία τραμπούκων και «γκανγκστεράδων», εξαιτίας των πράξεων τους εντός και εκτός γηπέδων. Το κίνημα των οπαδών της Leeds ήταν πραγματικός πονοκέφαλος για το αγγλικό κράτος.
Συμπλοκές με οπαδούς αντίπαλων συλλόγων και την αστυνομία, υλικές καταστροφές, πανό και συνθήματα με σκληρή φρασεολογία και η τάση τους προς τη βία είναι μικρά δείγματα που φανερώνουν τη φύση της οπαδικής οργάνωσης των LUSC. Μπορεί τα καπνογόνα και οι πυρσοί να έχουν απαγορευθεί πλέον στα αγγλικά γήπεδα και το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών να έχει αντικατασταθεί από κάμερες όσον αφορά την εποπτεία των φιλάθλων, όμως οι οπαδοί της Leeds φροντίζουν να μετατρέπουν το Elland Road κάθε αγωνιστική σε πραγματικό κολαστήριο.

Τα παιχνίδια με την Manchester United είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση. Η αντιπαλότητα τους δεν οφείλεται μόνο στην κοντινή απόσταση που χωρίζει της δύο πόλεις αλλά έχει τις ρίζες της στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον 15ο αιώνα μεταξύ του Οίκου της Υόρκης και των Λάνκαστερ. Από αυτόν τον πόλεμο εμπνεύστηκε η έναρξη της προβολής μιας εκ των δημοφιλέστερων σειρών, η οποία προκαλεί φρενίτιδα στους θαυμαστές της, το Game of Τhrones. Επεισοδιακά χαρακτηρίζονται επίσης τα παιχνίδια εναντίον της Huddersfield Town, της Millwall, της Bradford City, της Birmingham City,της Hull City και των δύο ομάδων του Sheffield.

 Όπως είναι εμφανές, οι οπαδοί της LeedsUnited έχουν ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στο δρόμο για την καθιέρωση τους στο αγγλικό ποδοσφαιρικό και οπαδικό στερέωμα. Εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι η κόντρα των οπαδών της Leeds δεν περιορίζεται μόνο εντός αγγλικών συνόρων.
Ήταν άνοιξη του 2000, όταν τα «Παγόνια» διασταυρώθηκαν στα ημιτελικά του UEFA Cup με την τούρκικη Galatasaray. Όλα φαινόταν ότι θα κυλούσαν ομαλά και θα ήταν ένα ήσυχο απόγευμα στην Taksim Square. Οι εκατοντάδες οπαδοί της Leeds που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία και στα γύρω μπαρ είχαν ωστόσο διαφορετική άποψη.


Σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας προσβάλλανε συνεχώς την τουρκική σημαία και ξεκινούσαν καυγάδες στα μπαρ, πολλές φορές πετώντας ποτήρια μπύρας και καρέκλες στους παρευρισκόμενους. To αποτέλεσμα της σύρραξης ήταν να μεταφερθούν νεκροί δυο οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι κατέληξαν ύστερα από πολλαπλές μαχαιριές. Την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε η τουρκική οπαδική οργάνωση «The Night Watchmen». Έκτοτε οι σχέσεις των δυο συλλόγων είναι εχθρικές.

Πλέον εν έτη 2019 οι LUSC συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με την οργάνωση τους και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Αν και βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος η Leeds χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο φαβορί για την άνοδο στα σαλόνια της Premier League, μένει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να διαπιστώσουμε εάν οι LUSC θα επιστρέψουν δυναμικά στο πρώτης τάξεως εθνικό επίπεδο, εκεί που άλλωστε δικαιωματικά ανήκουν.


ΠΗΓΗ:

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ