Η ΤΣΣΚΑ Σόφιας έγινε... δύο και ο «εμφύλιος» αρχίζει! - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η ΤΣΣΚΑ Σόφιας έγινε... δύο και ο «εμφύλιος» αρχίζει!

Θυμάστε την ταινία ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ;
Κάτι παρόμοιο έχουμε και εδώ!

Το πρωτοφανές όπως γράφει η Καθημερινή της ταυτόχρονης παρουσίας δύο ομάδων από τα ίδια σπλάχνα και με το ίδιο όνομα θα βιώσει από την επόμενη σεζόν η Βουλγαρία, με τους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, του πιο επιτυχημένου συλλόγου στην ποδοσφαιρική ιστορία της γειτονικής χώρας, να μοιράζονται λόγω του διχασμού που προξένησε η χρεοκοπία του. Οταν το καλοκαίρι του 2015 η 31 φορές πρωταθλήτρια Βουλγαρίας ΤΣΣΚΑ δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής λόγω χρεών, κατέληξε στην ανώτερη ερασιτεχνική κατηγορία, την τρίτη τη τάξει του βουλγαρικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως ήταν τόσο ισχυρή ώστε τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε το κύπελλο Βουλγαρίας γινόμενη η πρώτη ομάδα τρίτης κατηγορίας που κατάφερνε κάτι τέτοιο στη χώρα.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι της και οι παράγοντες δεν άντεχαν να βλέπουν την Ομάδα του Στρατού στα χαμηλά. Σε δύο παράλληλες διαδικασίες πριν από τέσσερα χρόνια, γεννήθηκαν εντός 10 ημερών δύο ΤΣΣΚΑ διά της μετονομασίας άλλων συλλόγων. Ετσι, στις 27 Μαΐου του 2016 η ομάδα Τσαβντάρ Σόφιας μετονομάστηκε σε ΤΣΣΚΑ 1948, ενώ στις 6 Ιουνίου η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Λίτεξ Λόβετς μετονομάστηκε σε ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ώστε η Ομάδα του Στρατού να επιστρέψει στην κατηγορία των μεγάλων.
Αυτό επετεύχθη όχι μόνο διά της εξαγοράς της θέσης της Λίτεξ αλλά και κάποιας μυστικής συνεννόησης των παραγόντων της ΤΣΣΚΑ με την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ. Ετσι, κατόπιν έντονης δικαστικής διαμάχης, η πρώτη κατηγορία της Βουλγαρίας επεκτάθηκε, και η ΤΣΣΚΑ Σόφιας πήρε τη θέση της εκεί, ενώ η Λίτεξ συνέχισε την πορεία της στην τρίτη κατηγορία.
Ωστόσο τη δική της πορεία στις χαμηλότερες κατηγορίες συνέχιζε και η ΤΣΣΚΑ 1948, που είχε συσπειρώσει γύρω της σημαντική μερίδα παραγόντων και οπαδών της χρεοκοπημένης ΤΣΣΚΑ. Φέτος η ΤΣΣΚΑ 1948 βρισκόταν πρώτη στη β΄ κατηγορία της Βουλγαρίας με τρεις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Σεπτέμβρι (που όμως χρώσταγε κι ένα ματς) όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε λόγω κορωνοϊού. Πριν από μερικές μέρες η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η β΄ κατηγορία σταματάει οριστικά και η ΤΣΣΚΑ 1948 προβιβάζεται, εξοργίζοντας τη Σεπτέμβρι, αλλά και τους φίλους της άλλης ΤΣΣΚΑ.
Τον διχασμό των δύο δίδυμων συλλόγων τροφοδοτεί και η απόφαση της ΤΣΣΚΑ 1948 να χρησιμοποιήσει ως έδρα και το γήπεδο της μισητής Λέφσκι, πράγμα που η παλιά ΤΣΣΚΑ δεν θα έκανε ποτέ. ΤΣΣΚΑ εναντίον ΤΣΣΚΑ λοιπόν, το νέο ντέρμπι της Σόφιας!

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ